Biznis i politika
StoryEditor

Tihi div tehnološke industrije dostigao Teslu i ušao u društvo najvrjednijih američkih tehnoloških kompanija

08. Listopad 2024.
Broadcom, čip, poluvodiči, čipovi

Broadcom je poznato ime u svijetu informacijskih tehnologija ali izvan tog kruga ostaje relativno nepoznat. Međutim, ovaj tehnološki div, koji proizvodi i hardver i softver, svojom je tržišnom kapitalizacijom nadmašio Teslu i ušao u društvo najvrjednijih američkih tehnoloških kompanija, poznatih kao ‘Veličanstvena Sedmorica‘, piše Fortune. Ovaj pojam, skovan početkom 2023., odnosi se na sedam najvećih američkih tehnoloških kompanija prema tržišnoj vrijednosti. Na toj listi su Apple Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta i Tesla. Ipak, prošlog proljeća Broadcom je prestigao Teslu po tržišnoj kapitalizaciji i većinu godine zadržao prednost, dosegnuvši tržišnu vrijednost od oko 803 milijarde dolara.

Iako nije zajamčeno da će Broadcom dugoročno zadržati prednost nad Teslom, budući da su Tesline dionice poznate po svojoj volatilnosti, dugoročni izgledi Broadcoma daleko su optimističniji. Analitičari s Wall Streetu u prosjeku predviđaju rast cijene Broadcomovih dionica, dok za Teslu predviđaju daljnji pad. Svoje analize temelje na tome da su Tesline dionice pale na razinu na kojoj su bile prije gotovo četiri godine, dok su Broadcomove porasle za 290 posto u istom razdoblju.

Broadcom je svoju visoku poziciju uspio zadržati uglavnom zahvaljujući kombinaciji tehnološke stručnosti i financijske vještine. Kompanija vuče korijene iz Hewlett-Packarda, koji je 1999. godine izdvojio Agilent Technologies, koji je pak 2005. godine izdvojio Avago, prepuštajući ga privatnim investicijskim fondovima. Avago je krenuo u kupovinu tvrtki iz sektora poluvodiča, a 2015. godine kupio je veliku tvrtku Broadcom i preuzeo njezino ime.

Privatno investicijsko porijeklo oblikovalo je Broadcom od samog početka.

-              Broadcom djeluje gotovo kao privatni investicijski fond, ulažući u imovinu koja može donijeti brzi povrat. Izuzetno je vješt u ulaganjima u tvrtke gdje može održati ili povećati prihode, te istovremeno tvrtku pretvoriti u visoko marginalni posao - kaže Naveen Chhabra, analitičar iz Forresterovog istraživačkog i konzultantskog centra.

Primjer je Broadcomova najveća akvizicija, tvrtka za računalstvo u oblaku VMware, koju je kupio prošlog studenog. Iako su promišljene akvizicije i menadžment ključni za rast Broadcoma, oni ne objašnjavaju u potpunosti fenomenalan rast tržišne kapitalizacije tvrtke. Drugi ključni faktor je AI ludilo. Jedan od najvažnijih Broadcomovih poslova je dizajniranje poluvodiča i AI čipova potražnja za njima u protekloj godini bila je izuzetno visoka. Prema podacima BofA Securities-a, Broadcomova prodaja AI čipova u fiskalnoj 2023. godini iznosila je 4,2 milijarde dolara. Tvrtka očekuje da će prodaja AI čipova skočiti na 12,1 milijardu dolara ove godine, te na 16,9 milijardi dolara sljedeće godine.

Broadcomova stručnost u proizvodnji čipova, zajedno s uspjehom VMware-a, podigla je tržišnu kapitalizaciju tvrtke s razine McDonald‘sa, na kojoj je bila kada je OpenAI lansirao ChatGPT u studenom 2022., na razinu ‘Veličanstvene Sedmorice‘ Big Techa danas.

Ključni element Broadcomova uspjeha i budućnosti je izvršni direktor Hock Tan, kojeg su angažirali da vodi tvrtku kada je Avago izdvojen 2005. godine. Danas 72-godišnji Tan rođen je u Maleziji, a obrazovanje je stekao na MIT-u, gdje je diplomirao inženjerstvo, te na Harvard Business Schoolu, gdje je stekao MBA. Veći dio karijere proveo je u tehnološkim kompanijama, iako je radio i na financijskim pozicijama u PepsiCo-u i General Motorsu, što objašnjava kombinaciju tehnološke i financijske stručnosti unutar tvrtke. U posljednjih nekoliko godina, Tan je bio jedan od najplaćenijih izvršnih direktora u SAD-u sa zaradom od 162 milijuna dolara. Iako u godinama, Tan je najavio kako ne misli odstupiti s čela tvrtke još najmanje četiri godine. A zašto i bi kada su mnogi analitičar s Wall Streeta optimistični kada je riječ o Broadcom.

17. listopad 2024 19:10