Biznis i politika
StoryEditor

Trgovci još nisu ni blizu spremni za uvođenje eura

01. Srpanj 2022.

Posljednje dvije godine za trgovini su bile izrazito teške. S visokom inflacijom, svakodnevnim rastom cijene energenata i recesijom pred vratima, implementacija eura je tek jedan od izazova s kojim se trgovina mora nositi. Iako se u javnosti mnogo priča o uvođenju eura, u onom praktičnom smislu je trgovcima mnogo toga nejasno i zato su ovakve konferencije, na kojima će se davati praktične upute i pojašnjenja, od iznimne važnosti“, rekao je Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike otvarajući konferenciju pod nazivom „Implementacija eura – sve što morate znati“ na kojoj su panele održali predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, Ministarstva gospodarstva i Državnog inspektorata.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 150 trgovaca, a Ćupić je istaknuo kako je Udruga spremna biti nositelj i drugih aktivnosti kojima će se trgovcima olakšati ovaj proces. 

Dopredsjednica Udruge i direktorica LPP grupe za Hrvatsku i Sloveniju, Ana Babić, predstavila je ključne probleme iz perspektive trgovaca. Kako je napomenula, iako ona vodi međunarodnu grupaciju koja na većini tržišta već posluje u euru, i iako se za ovaj proces pripremaju već godinu dana, još uvijek nisu ni blizu spremni.

- Komunikacija s institucijama je dobra, ali pravi posao tek sada kreće i od strane institucija je potrebna veća angažiranost. Mnogo je detalja na koje treba paziti, a naše poslovanje se treba promijeniti iz temelja: počevši od toga da ćemo drugačije obračunavati plaću, da ćemo imati knjigovodstvo u dvije valute, da ćemo u nekim slučajevima morati isticati čak četiri cijene za isti proizvod – do toga da ćemo se morati pripremiti i na to da se kusur za isti račun može vratiti udvije valute - predstavila je Ana Babić manji dio onoga na što se sve pripremaju te je u šali dodala da što su trgovci ovo ljeto odmarali, odmarali su.

Panele su održali viceguverner Hrvatske narodne banke, Michael Faulend, državna tajnica Nataša Mikuš Žigman iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić, a uvodnu prezentaciju je održao posebni savjetnik Predsjednika Vlade Zvonimir Savić. U sklopu okruglog stola i publika je mogla postavljati pitanja, a najviše je pitanja bilo usmjereno prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na temu crnih lista trgovaca i tko će biti taj koji presuđuje je li trgovac povisio cijenu zbog uvođenja eura ili je morao povisiti cijenu jer zbog inflacije i kontinuiranog rasta troškova, a ćemo svjedočimo već mjesecima.

17. travanj 2024 21:46