Biznis i politika
StoryEditor

Twitter voli cenzuru, ali i Putina

22. Ožujak 2022.

Čudni su putevi Big Tech kompanija kada je cenzura u pitanju. Iako smo do sada već navikli na nerazumne poteze Big Techa, prvenstveno onih društvenih poput Mete (FB i Instagram) i Twittera, ne prođe dan, a da oni ne potegnu neke svoje sulude poteze.

Trenutačno najočitiji propust je taj što je službena stranica Vladimira Putina iliti Kremlja na Twitteru još uvijek aktivna sa svojih 1,7 milijuna pratitelja. Također, prije samo par dana, Twitter profil Putina je brojao 1,5 milijuna pratitelja, pa se čini kako mu se baza obožavatelja širi.

Prije prije par mjeseci Twitter je 'banirao' bivšeg predsjednika Trumpa jer mu se nije sviđala njegova politika i jer je 'pozdravio' upad rulje na Kapitol, tj. nije ga osudio. Prije par dana isto se dogodilo satiričnoj stranici The Babylon Bee koja je na svom profilu objavila da je muškarac godine Rachel Levine, inače transgender osoba. Također, američka zastupnica Vicky Hartzler je 'banirana' neki dan nakon što je 'tvitnula 'da su ženski sportovi za žene, a ne za muškarce misleći na skandal koji se trenutačno odvija oko bivšeg muškarca, danas žene Liae Thomas.

Naime, Thomas je američki plivač(ica) koji se natjecao u muškoj konkurenciji gdje se kretao oko 450. mjesta, da bi sada kao žena osvajao sve što se osvojiti da ostavljajući svoje ženske suparnice desetinama sekundi iza sebe.Twitter kažnjava kada se kaže da su muškarci i žene različiti, ali kada je rat i Putin u pitanju, onda je sve dozvoljeno. Invazija druge nacije, bombardiranje bolnica i ubijanje nisu dovoljni da vas izbace s Twittera, ako kažete nešto protiv woke ekipe, nema vam spasa.

I dok invazija traje već više od 20 dana, Twitter profil Putina svakodnevno objavljuje novosti i događanja s predsjednikom te širi propagandu o sukobu nazivajući invaziju 'posebnom vojnom operacijom za zaštitu Donbasa'.

Također, Twitter nije izbrisao niti cenzurirao vrhovnog vođu Irana Alija Khameneija koji održava profil s gotovo 900.000 sljedbenika na kojem poziva na istrebljenje Izraelaca, obećava podršku svima koji se bore protiv cionističkog režima, a o rasnim nebulozama da i ne govorimo. Ali Ali je još tu.

Twitter je dopustio i glasnogovorniku talibana Zabihullahu Mujahidu da koristi svoj službeni račun za promicanje talibanske propagande, tijekom i nakon nasilnog preuzimanja Afganistana u kolovozu prošle godine. Mujahidu je bilo dopušteno da uživo tvita o mudžahedinskom teroru, nabavci oružja, upadu u glavni grad Afganistana i okupaciji predsjedničke palače. (Rulja na Kapitol, Talibani u predsjedničku palaču)

Osim Putinovog računa, tu je još uvijek aktivan i račun ruskog veleposlanstva u SAD-u koji pomaže u širenju ruske propagande kako profil veleposlanstva u Velikoj Britaniji.

Dok je cenzura na internetu sve veća i dok cenzori na društvenim mrežama postaju sve osjetljiviji na uvrede koje to nisu i razno razna woke talapanja, postavlja se pitanje kada će se na Twitteru dovoljno uvrijediti i kada će prijeći taj prag da uklone ove 'propagandne oglasne ploče' ili barem etiketiraju o lažne ili obmanjujuće objave? To im nije bilo teško kada je u pitanju bio Covid-19 pa su cenzurirali sve što nije bilo u skladu s mainstreamom iako se puno toga, vidimo danas, pokazalo kao sasvim legitimno i istinito. Tada je cenzorski okidač Twittera radio jako brzo, a prst na okidaču je imao lagani tremor koji se, čini se, zaliječio.

25. travanj 2024 17:29