Biznis i politika
StoryEditor

U proizvodnju čelika u Sisku Talijani ulažu 200 milijuna eura

26. Svibanj 2022.

Uskoro počinje gradnja novog pogona unutar nekadašnje željezare u kojem će se na godinu proizvoditi oko 550 tisuća tona čelika i gotovih čeličnih proizvoda. U njemu će se zaposliti 180 ljudi

U Sisku će se uskoro početi taliti čelik za domaće i strano tržište! Talijanski investitior Grupa Danieli, koji već ima čeličanu ABS u talijanskim Udinama, najavio je na svojim internetskim stranicama da uskoro počinje graditi novi pogon unutar željezare vrijedan dvjesto milijuna eura u kojem će se proizvoditi čelik, jedan od materijala koji su u posljednje dvije godine drastično poskupjeli.

Moderna valjaonica bit će, kako najavljuje Grupa Danieli, potpuno digitaliziran pogon koji će povećati energetsku učinkovitost. Vodit će se računa i o ugljikovu otisku pogona te će zapošljavati 180 ljudi. Prema očekivanjima investitora, u Sisku će se na godinu proizvoditi oko 550 tisuća tona čelika i gotovih čeličnih proizvoda koji će biti namijenjeni domaćem, ali i europskom tržištu. A ako je vjerovati investitorima, u novom pogonu bit će i poslovnih prilika za angažman lokalnih pružatelja usluga, logistike i održavanja, što ulagač naglašava u priopćenju.

Tvornicu je nedavno, što je i sâm istaknuo u hrvatskim medijima, a Grupa Danieli potvrđuje u priopćenju, posjetio hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je talijanskim partnerima obećao da će Vlada RH uspostaviti radnu skupinu posvećenu rješavanju mogućih izazova tijekom investicije koja će se posebno baviti osiguravanjem učinkovitosti projekta.

Inače, investitori su se odvažili na taj veliki projekt nakon što je naglo porasla potražnja za čelikom u Europi i zbog velikih turbulencija na svjetskom tržištu. Uostalom, Europa je čak trideset posto svojih potreba za čelikom zadovoljavala iz tvornice Azovstal u Mariupolju, koja je potpuno devastirana. ABS je već ulagao u svoj sisački pogon, koji je preuzeo od američke tvrtke CMC još 2012., a dosad su se ondje proizvodili samo poluproizvodi od željeza. Čeličana bi u pogon trebala biti puštena za tri godine. 

20. travanj 2024 14:25