Biznis i politika
StoryEditor

U prvoj polovici godine hrvatski poduzetnici privukli čak 1,2 milijardi eura venture capital ulaganja, najviše Rimac

07. Studeni 2022.

Hrvatska, Estonija Češka i Poljska zajedno obuhvaćaju preko 70 posto ukupnih venture capital ulaganja u srednjoistočnoj u 2022. godini do sada, stoji u izvješću Dealrooma.   

Tijekom ove godine u Hrvatsku je uloženo oko 865 milijuna eura VC-a, dok i dalje vodi Estonija koju se često naziva ‘startup nacijom‘ s ukupno 1,48 milijarde eura.

Nadalje, na globalnoj se startup sceni bilježi blago smanjenje ulaganja u odnosu na prošlu godinu, no u srednjoistočnoj Europi se i dalje bilježi snažan rast iz godine u godinu, pa tako prosječan iznos ulaganja po startupu u ovoj regiji iznosi oko 260 tisuća eura.

U spomenutom izvješću navodi se i da je regija pokazala otpor kroz nestabilno stanje na tržištu, a ukupni iznos ulaganja se udvostručio u posljednje dvije godine. Povezano s time, od 2017. godine ova je regija najbrže rastuća po VC ulaganjima u Europi.

‒ Regija je na putu do obaranja vlastitog rekorda i prikupljanja visokih 6,2 milijarde eura VC-a do kraja godine ‒ stoji u izvješću.

Cijelu situaciju u Hrvatskoj prokomentirala je Mirna Marović, direktorica VentureXchange i predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA).

U Hrvatsku ulažu najpoznatiji investitori

Kako govori Marović, sukladno izvješću Dealrooma-a, hrvatske su tvrtke privukle 865 milijuna eura venture capital ulaganja u 2022. godini, od čega je 720 milijuna eura privukla tvrtka Rimac Automobili u dvije zasebne transakcije.

Prva u iznosu od 120 milijuna eura od InvestIndustriala u travnju te 500 milijuna eura u lipnju koju je prevodio Softbank Technology Vison Fund II i Goldman Sachs Asset Management, a u kojoj su sudjelovali i postojeći investitori InvestIndustrial i Porche Ventures.

‒ S obzirom da je Softbank najveći venture capital ulagač u tehnološke kompanije, a Goldman Sachs jedan od najpoznatijih institucionalnih investitora, nevjerojatno je kako je ta fantastična vijest prošla gotovo neopaženo u hrvatskim medijima ‒ govori Marović navodeći da nije mala stvar da u jednu hrvatsku tvrtku ulažu najpoznatiji svjetski investitori, a sama ta činjenica stavlja i sve ostale hrvatske tvrtke na radar ostalih potencijalnih ulagača.

‒ Prema našim statistikama, samo u prvoj polovici godine, hrvatske tvrtke i tvrtke hrvatskih osnivača, iako sjedište je moguće izvan Lijepe naše, privukle su čak 1,2 milijardi eura venture capital ulaganja ‒ potvrđuje Marović

Od ostalih je velikih ulaganja u ovoj godini izdvojila i Eridan, eko-tehnologiju za optimizaciju 5G mreža, čiji je osnivač Dubravko Babić. Eridan je u ovoj godini dobio ulaganja od 46 milijuna dolara.

Otporni na sve crne labudove

Važno je svakako spomenuti i Huddle, Netflix za igaming industriju, koji je prikupio 15 milijuna dolara, kao i hrvatsko-britanski startup Cognism koji je u siječnju ove godine prikupio 87,5 milijuna dolara.

image

Mirna Marović

foto

‒ Radi se o scale-up-u koja ima velike izglede da postane naš sljedeći jednorog, uz postojeće Infobip i Rimac ‒ objašnjava Marović

Marović je još spomenula i hrvatsko-austrijski scaleup PlanRadar, cloud platformu za vođenje građevinskih projekata, koji je također početkom godine primio ulaganje od 69 milijuna dolara.

‒ Sve ove transakcije potvrđuju da se hrvatsko gospodarstvo transformira zahvaljujući tehnološkim tvrtkama i venture capital ulaganjima koji su se pokazali otpornim na sve crne labudove koji nas okružuju uključujući pandemiju, energetsku krizu, geopolitičke sukobe, inflaciju i recesiju ‒ zaključuje Marović.

Predsjednica CVCA navodi i da je duboko uvjerena da budućnost gospodarstva počiva na tri stupa: high tech, hich skill i high wage, a venture capital ulaganja su već ovdje i postala su jaka snaga za gospodarstvo i društvo u cjelini.

Treće godišnje izvješće o startupovima i VC ulaganjima ponovo je stavilo Srednjoistočnu Europu na radar kao regiju bogatu talentima s otpornim, rastućim startup ekosustavom u kojoj su upravo prošla i ova godina bile najsnažnije za stvaranje jednoroga. Regija je naime do sada potaknula čak 44 startup tvrtke vrijedne više od milijardu dolara.

02. veljača 2023 06:29