Biznis i politika
StoryEditor

U rujnu napokon prvo energetsko odobrenje za projekte OIE

29. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock
Nakon više od deset mjeseci od donošenja novog Zakona o tržištu električne energije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja napokon bi u rujnu trebalo dodijeliti prvo energetsko odobrenje.
 
Naime, prema odgovoru koji nam je pristigao iz Ministarstva, prvi poziv za dostavu pisanih ponuda za sudjelovanje na javnom natječaju za izdavanje energetskog odobrenja je završen te je održano otvaranje ponuda.
 
- U postupku je provjera dokumentacije te će se u slučaju valjane ponude energetsko odobrenje izdati u rujnu - odgovorili su iz Ministarstva. Trenutno je u tijeku još devet natječaja čije će otvaranje biti tijekom iduća dva tjedna, sukladno zadanim terminima – stoji u odgovoru Ministarstva.
 
Prema novom Zakonu o tržištu električne energije, koji je stupio na snagu lani u listopadu, energetsko odobrenje prvi je korak u razvoju projekata obnovljivih izvora energije te je njegovo ishođenje preduvjet za priključenje na elektroenergetsku mrežu, kao i sve daljnje korake u razvoju OIE, odnosno ishođenje, lokacijske i građevinske dozvole.
 
Naveli su također da će svaki idući mjesec Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisivati natječaje, ovisno o trajanju provjera kod županijskih zavoda za prostorno planiranje i županijskih ureda za urbanizam.

 

Umjesto 6 GW manje od 2 GW projekata

 
Koliko će ukupno biti takvih natječaja nije poznato jer nam iz Ministarstva nisu decidirano odgovorili koliko od 216 projekata koji su iskazali interes za energetsko odobrenje prema prijelaznim odredbama Zakona, odnosno članku 133., nije dostavilo potrebnu dokumentaciju.
 
Podsjetimo, zahtjev s iskazom interesa za provođenje javnog natječaja za energetsko odobrenje prema tom članku mogli su predati investitori koji su do 19. siječnja imali lokacijsku i/ili građevinsku dozvolu, i/ili (prethodnu) elektroenergetsku suglasnost i/ili rješenje o prihvatljivosti na okoliš.
 
- Ministarstvo provjerava iskaze interesa te će paralelno s raspisivanjem natječaja za valjane, odbacivati nevaljane iskaze interesa – odgovorili su iz Ministarstva.
 
Prema informacijama pak koje se mogu čuti iz krugova developera obnovljivih izvora energije, brojni projekti od spomenutih 216 nemaju potrebnu dokumentaciju, pa bi tako umjesto 6 GW koliko iznosi ukupna planirana priključna snaga električne energije tih projekata, energetsko odobrenje moglo dobiti manje od 2 GW projekata.
 
Projekti koji 'otpadnu' morat će ići na natječaj po članku 17. spomenutog Zakona. No, za sada to još nije moguće jer Ministarstvo više od sedam mjeseci kasni s donošenjem Uredbe koja bi propisala propozicije natječaja za energetsko odobrenje po tom članku.
 
Ako je suditi po kašnjenju u donošenju te Uredbe kao i brzini provođenja natječaja po prijelaznim odredbama, projekti obnovljivih izvora energije, kojima se zbog energetske krize okreće cijeli svijet, u Hrvatskoj trenutno nisu postavljeni kao prioritet.
16. lipanj 2024 07:45