Biznis i politika
StoryEditor

Vanđelić prijavio Bačića DORH-u zbog nenaplate 122 milijuna eura za zakup turističkog zemljišta

14. Travanj 2024.
Damir Vanđelićfoto Ratko Mavar
Za kaznenu prijavu koju je protiv njega DORH- u u petak podnio predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić zbog "afere kampovi", potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je rekao da ‘osim pokušaja pridobivanja medijske pozornosti na račun HDZ- a i njega osobno nema drugo što za reći‘.
 
Vanđelić je prozvao Bačićevo ministarstvo da nije naplatilo 122 milijuna eura za zakup turističkog zemljišta za kampove zbog čega je podnio kaznenu prijavu DORH-u. Kako navodi Vanđelić u svojoj objavi na Linkednu, nizom upita, od 4.2.2024., prema Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (dalje MPGI) utvrdili su da se pune tri godine i devet mjeseci se nije naplaćivalo zakup turističkog zemljišta za kampove, naselja i hotele.

- U konkretnom slučaju, za kampove, 70 pravnih i privatnih osoba je imalo korist od ne-obavljanja dužnosti od strane službene ili odgovorne osoba i time je drugim pravnim i fizičkim osobama pribavila korist i prouzročila štetu državnom proračunu time da im nije naplaćen zakup zemljišta u kampovima. 

Kampovi su daleko najprofitabilniji turistički proizvod i plaćanje zakupa im je malen trošak jer im je EBITDA oko 50 posto prihoda, a neto dobit oko 25-30 posto prihoda. Fantastičan biznis čiji je temelj lokacija i državno zemljište. Biznis je još bolji kada se ne naplaćuje ni to što se trebalo, kako su to četiri HDZ-ova ministra i propustila učiniti.

Ako znamo da u Hrvatskoj ima 16.332.489 metara četvornih državnog zemljišta u kampovima i da je Uredba propisala početnu cijenu od dva eura po metru četvornom onda bi država trebala naplatiti 32.664.978 eura godišnje ili kroz tri godine i devet mjeseci oko 122 milijuna eura. To je dio gubitka proračuna koji ova Vlada nadoknađuje zaduživanjem i deficitom proračuna.

U drugoj zemlji, sutra bi Bačić dobio otkaz, a onda bi uslijedila istraga. Kod nas, s ovakvom kriminalnom hobotnicom i narodom koji je ili u strahu ili misli da će dobiti dio kolača od iste hobotnice - moguće je da se neće dogoditi ništa. Mi smo kaznenu prijavu pripremili i poslali u DORH. To je i naša zakonska obveza - istaknuo je Vanđelić.

Osim toga, istaknuo je da je nužno imati sređen registar imovine, otvoreni registar ugovora o zakupu, koncesiji, pravu građenja sve državne imovine i ugovore i pregledne tablice, poseban pregled nelikvidne imovine koja se ili ne koristi ili nema naplate te sustave kontrole i prihoda i rashoda proračuna. 

Na te optužbe Bačić je odgovorio da je ‘riječ o osobi koja je iz obnove Zagreba izašla prije nego što je u nju ušla, pa, prema tome, tu drugih komentara nemam‘. - U izbornoj kampanji tri dana pred izbore kada su političke stranke neprepoznatljive na političkom tržištu i kada vas nitko ne primjećuje u javnosti onda se pokušava dobiti mrvicu medijske pozornosti napadom na one koji su najjači i koji su se dokazali, pa i u obnovi - rekao je Bačić.
 
26. travanj 2024 01:41