Biznis i politika
StoryEditor

Više od 300 medicinskih proizvoda nedostupno hrvatskim pacijentima od 1. siječnja

09. Prosinac 2022.

Kao posljedica neprestanog snižavanja cijena medicinskih i ortopedskih pomagala, koje je i ovaj tjedan jednostrano proveo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, više od 200 000 pacijenata ostat će bez svojih pomagala od početka sljedeće godine, a zalihe pojedinih proizvoda neće biti dostupne već za tjedan dana, istaknuto je na konferenciji za novinare Koordinacije za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Kako navode u priopćenju, HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode iznimno je zabrinuta zbog takve odluke HZZO-a jer će nedostupnost proizvoda znatno utjecati na živote mnogih bolesnika i članova njihovih obitelji, a među najugroženijima su bolesnici s teškom inkontinencijom kojima su prijeko potrebne pelene, ulošci, podmetači i slični proizvodi te osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima, primjerice invalidskim kolicima i protezama. Posljedicu takve nerazumne odluke HZZO-a najprije će osjetiti djeca i najveći broj odraslih inkontinentnih osoba, rečeno je na konferenciji za novinare.

Nabavne cijene porasle

Direktorica granskih udruga HUP-a Marijana Filipić istaknula je da mnoge članice Koordinacije za medicinske proizvode više ne mogu podnijeti teret poslovanja s negativnom maržom jer su nabavne cijene samo ove godine porasle između 30 i 40 posto.

- HUP mjesecima upozorava na rast nabavnih cijena medicinskih proizvoda i ozbiljnu ekonomsku situaciju koja je rezultat rasta cijene goriva, prijevoza i troškova rada. Potaknuli smo sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem je dogovoreno da će se omogućiti privremeno dizanje cijena određenih proizvoda, kao što je učinjeno u susjednoj Sloveniji, no HZZO je snizio cijene medicinskih pomagala i, nažalost, 300 proizvoda više neće biti dostupno od 1. siječnja sljedeće godine - govori Filipić. 

Mnogi su distributeri već obavijestili veledrogerije o nemogućnosti isporuke medicinskih pomagala te se očekuje da će se njihova nestašica osjetiti kada veledrogerije potroše svoje zalihe.

Kriza u dostupnosti

Mnoge udruge bolesnika su također neugodno iznenađene odlukom HZZO-a, a predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina istaknuo je da inzistiranjem na nepromjenjivosti cijena koje HZZO plaća za ortopedska i druga pomagala ili čak i njihovim snižavanjem, u vremenima kad su poskupljenja i porast životnih troškova građana svakodnevica, pokazuju se potpuna neosjetljivost za društvena događanja i nebriga za dostupnost pomagala onima kojima su potrebna.

- Takvo ponašanje izazvat će ozbiljnu krizu u dostupnosti pomagala u Hrvatskoj, što će znatno narušiti kvalitetu života svih kojima su potrebna i omogućuju im svakodnevno funkcioniranje - zaključio je Belina.

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom države potpisnice su dužne osigurati dostupnost kvalitetnih pomagala u sklopu materijalnih mogućnosti i u skladu s napretkom tehnologije, rekla je četverostruka paraolimpijka Ana Sršen i predsjednica Udruge amputiraca Zagreb 

- Razina kvalitete pomagala na listi HZZO-a je na najnižoj razini u EU-u i znatno smo lošiji od zemalja u okružju. U opskrbi protezama prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija. Rješenje vidimo u udovoljavanju pojedinačnim potrebama, što je u duhu Konvencije i temeljnih ljudskih prava. Da nisam bila u mogućnosti sama financirati protezu, nikada se ne bih odlučila biti majka - istaknula je Sršen.

Kako bi se osigurala daljnja dostupnost pomagala za bolesnike, HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode apelira hitno povlačenje odluke HZZO-a i usklađenje cijena s općom stopom inflacije, izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda te promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije.

20. srpanj 2024 09:09