Biznis i politika
StoryEditor

Vlada odlučila kako će se boriti protiv dizanja cijena, vraćaju cijene prije uvođenja eura

04. Siječanj 2023.
Klik of the weekfoto Ratko Mavar

Uži tim Vlade je na sastanku u srijedu navečer dogovorio mjere kojima će se boriti protiv onih koji bezrazložno dižu cijene nakon uvođenja eura, piše N1.

Na sjednici u četvrtak usvojit će se zaključak koji će sadržavati pet točaka. Pa će tako Vlada navesti da se sve cijene u trgovini i uslužnim djelatnostima moraju vratiti na razdoblje od prije Nove godine.

Nadležni za nadzor cijena bit će Državni inspektorat, Carinska i Porezna uprava. Formirat će se platforma za praćenje cijena i usluga, o kojoj zasad nema puno detalja kako će funkcionirati. Navodno se zadužuje Ministarstvo poljoprivrede da prati cijene što se tiče prehrambenog sektora.

Zaključno, oni poslovni subjekti koji ce kršiti zaključak Vlade podliježu sankcijama na način da za njih neće vrijediti odluka o pomoći Vlade u vezi energenata, što će nadzirati Ministarstvo gospodarstva.

Portal 24 sata piše da neslužbeno doznaje da će nova uredba ograničiti cijene svih artikala i vratiti ih na iznose prije uvođenja eura, iako još nije poznato hoće li se raditi o cijenama s početka ili kraja prosinca.

Nova uredba trebala bi, kao i ostale, ostati na snazi do kraja ožujka, a 24 sata neslužbeno doznaju da su se razmatrali i prijedlozi da se ograniče cijene svih usluga (ugostitelji, frizeri...), ali se od toliko širokih mjera ipak odustalo i došlo se do zaključka da treba ostati na hrani i piću.

25. travanj 2024 05:33