Biznis i politika
StoryEditor

Vladin paket mjera vrijedan je ukupno 1,7 milijardi eura

13. Ožujak 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata težak je 1,7 milijardi eura, a trebao bi vrijediti godinu dana, prve su informacije koje su u ponedjeljak izašle u javnost nakon sastanaka u Banskim dvorima.

Cijena električne energije ostat će ista idućih šest mjeseci, do kraja rujna, a cijena plina godinu dana, do travnja iduće godine.

Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu, pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati.

Ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike. Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Povećava se također iznos dječjeg doplatka, a uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike.

Paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu trebao bi biti usvojen na sjednici Vlade u četvrtak.

Plenković: Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno

Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, a cijene električne energije u idućih šest mjeseci - od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada. Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata, izjavio je Plenković nakon sastanaka koje je održao s partnerima.

Osigurat će se potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, ribarima, prijevoznicima i nizu drugih djelatnosti, a predviđena su sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

Također, za dječji doplatak idemo jednokratno sa snažnom potporom, rekao je Plenković. Mjera će obuhvatiti 128.000 s ukupno 230.000 djece. Za jedno dijete pomoć će iznositi 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura, a za pet i više 160 eura. Isplata će biti u travnju, a ukupno je za to osigurano devet milijuna eura.

Cijeli paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, poručio je Plenković.

Paket mjera dobio je potporu svih kojima je danas predstavljen, od komora do predstavnika umirovljenika, a ima i punu podršku parlamentarne većine.

26. travanj 2024 16:57