Biznis i politika
StoryEditor

Volodimir Zelenski i Elon Musk zaratili na Twitteru

04. Listopad 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osim što vodi rat protiv Rusije na svom teritoriju, vodi rat i na društvenoj mreži Twitter. Ako se pitate protiv koga, pa protiv najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska. Ako se pitate zašto bi neki predsjednik vodio bitke na internetu dok mu je zemlja pod okupacijom, odgovor ne znamo ni mi, ali očito je da ga je tvit od Elona iznimno uznemirio. I ne samo njega već i mnoge ukrajinske diplomate ali i mnoge tviteraše.

Pa što je to Musk objavio?

Elon je na svom profilu pitao korisnike te društvene mreže da glasaju o njegovom prijedlogu za mir u Ukrajini. A kako bi došlo do mira Musk je predložio  ponavljanje glasanja u regijama koja je Moskva anektirala, ovaj put uz nadzor Ujedinjenih naroda, nakon čega bi se Rusija povukla u slučaju negativnog rezultata. Također, predložio je i da Krim formalno postane dio Rusije, 'kao što je bio od 1783. do greške' sovjetskog čelnika Nikite Hruščova te je pozvao i na opskrbu Krima vodom te na neutralni status Ukrajine.

Ubrzo nakon Muskovog tvita javio se ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj u odlasku Andrij Melnyk koji je ne baš diplomatskim rječnikom poručio Musku sljedeće: J*** se je moj vrlo diplomatski odgovor tebi, napisao je Melnyk koji je u srpnju kritiziran jer je branio kontroverznog ukrajinskog nacionalističkog čelnika iz vremena Drugog svjetskog rata Stepana Banderu.

Zatim se javio i sam predsjednik Zelenski koji je kao odgovor Muska objavio anketu u kojoj pita korisnike sviđa li im se najbogatija osoba na svijetu više kada podržava Ukrajinu ili kada podržava Rusiju.

Muska je napao i legendarni ruski šahist, protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina s hrvatskom adresom Gari Kasparov.

-  Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje propagande Kremlja, izdaja ukrajinske hrabrosti i žrtve - napisao je šahist.

Musk mu je odgovorio kako je on Ukrajini 'dao Starlink i pritom izgubio 80 milijuna dolara, a sebe i SpaceX stavio pod ozbiljan rizik ruskog kibernetskog napada', referirajući se na svoj sustav satelita koji je Kijevu olakšao komunikaciju te na svoju tvrtku koja nudi i razvija svemirsko putovanje.

Musk je još dodao braneći svoju objavu  da bi  'Rusija napravila potpuno obilizaciju' radi obrane Krima, što bi rezultiralo razaranjem na obje strane.

- Rusija ima tri puta više stanovnika Ukrajine, pa pobjeda Ukrajine nije izgledna u totalnom ratu. Ako marite za ukrajinski narod, zagovarajte mir – zaključio je najbogatiji čovjek na svijetu.

28. studeni 2022 01:37