Biznis i politika
StoryEditor

‘Vrući transferi‘ glavnih ekonomista

14. Prosinac 2022.

U vrijeme rata raste popularnost vojnih analitičara. U vrijeme pandemije na scenu stupaju epidemiolozi, tijekom potresa seizmolozi. Svi su se oni u posljednje dvije godine iz poznatih razloga ‘izredali‘ u javnom prostoru no možemo reći da su među ‘prorocima‘ trenutno najpopularniji ekonomski analitičari.

Razne institucije u Hrvatskoj oduvijek imaju svoje glavne ekonomiste no u posljednje se vrijeme njihova lica, koja smo inače navikli gledati u specijaliziranim TV emisijama i gospodarskim rubrikama, sada se pojavljuju u ‘prime timeu‘ i na najatraktivnijem prostoru u tiskovinama.

Glavne ekonomiste imaju već tradicionalno komercijalne banke, ali i udruženja poput Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske udruge banaka (HUB), Svjetske banke, Hrvatske narodne banke (HNB), a rijetko se priča o tome koji su zapravo njihovi svakodnevni zadaci.

Kaže se da je dobar glavni ekonomist onaj koji na temelju dobivenih sirovih podataka ima sposobnost pronaći temeljitu uzročno-posljedičnu vezu i donijeti zaključke koji su korisni, i instituciji za koju rade, i široj javnosti koja iščekuje dobre vijesti o tome kada ćemo izaći iz krize.

Jedna od glavnih odgovornosti glavnog ekonomista je razvoj, koordinacija i izrada ekonomskih i financijskih analiza te planiranje, nadzor i koordinacija ekonomskih istraživanja.

Iako se funkcija glavnog ekonomista najviše veže uz financijske, gospodarske i političke institucije, na globalnoj razini u posljednjih 10 godina to je zanimanje sve popularnije i u privatnim kompanijama pa su još 2010. godine poziciju glavnog ekonomista uvele i velike tech kompanije poput Googlea i Microsofta. Taj se trend nastavio u tvrtkama koje nude podatkovne i financijske usluge koje glavne ekonomiste koriste kako bi svojim klijentima i medijima svoje podatke predstavile u širem ekonomskom kontekstu.

Još prije osam godina Washington Post je pisao o tome kako je u novom svijetu podataka, glavni ekonomist postao marketinški must-have. Ni u Hrvatskoj nije rijedak slučaj da je glavni ekonomist neke institucije njezino ‘prvo lice‘ kada naciji treba objasniti najnovije trendove i složene ekonomske pojmove. U Hrvatskoj imamo čak i rijedak primjer jednog sindikata koji ima svog glavnog ekonomista, a radi se o makroekonomistu Matiji Kroflinu koji već nekoliko godina radi za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, a njegova je odgovornost pružati ekonomsku podlogu za sve vrste pregovora u kojima sindikati sudjeluju.

U Hrvatskoj je ove godine bilo dosta promjena pozicija i zaokreta u karijerama glavnih ekonomista. Tako se timu ekonomista u Svjetskoj banci u Hrvatskoj pridružila Iva Tomić, nakon što je dvije i pol godine bila glavna ekonomistica HUP-a, a na toj joj je funkciji zamijenio dugogodišnji glavni ekonomist iz bankarskog sektora Hrvoje Stojić. Njegova posljednja funkcija bila je pozicija glavnog ekonomista u Addiko banci, gdje je pokrenuo jedan od najkvalitetnijih istraživačkih timova u privatnom sektoru u Jugoistočnoj Europi. Kako saznajemo, nakon Stojićevog odlaska ta banka je zbog strateškog zaokreta u poslovanju ukinula tu funkciju te će usluge istraživanja i analiza outsourcati iz Beča.

Na funkciji glavnog ekonomista Svjetske banke u Hrvatskoj je i dalje Josip Funda, sa 15-ogodišnjim iskustvom na poljima makroekonomije i fiskalne politike. Prije nego što se pridružio Svjetskoj banci Funda je bio voditelj Odjela za realni sektor i analizu proračuna u HNB-u te je radio kao ekonomist u Odjelu za fiskalnu politiku Europske središnje banke (ECB).

Novi glavni ekonomista Hrvatske gospodarske komore je Goran Šaravanja, koji je na toj poziciji zamijenio Zvonimira Savića koji je ostao raditi u sustavu kao savjetnik, ali se i specijalizirao za provođenje NPOO-a u Uredu Predsjednika Vlade.

U karijerama glavnih ekonomista komercijalnih banaka nije se u posljednje vrijeme puno toga promijenilo. Jedan od citiranijih na našim prostorima bio je svojedobno Zdeslav Šantić kao nekadašnji analitičar Splitske, odnosno OTP banke no u međuvremenu je otvorio svoju konzultantsku tvrtku. Od ostalih kolega, Ivana Jović i dalje je glavna ekonomistica u PBZ-u, Alen Kovač u Erste banci, Zrinka Živković Matijević u Raiffeisen banci, a Hrvoje Dolenec u Zagrebačkoj banci.

Glavnog ekonomista ima i Hrvatska narodna banka, a na toj je poziciji Vedran Šošić od 2018. godine (prije toga je bio viceguverner HNB-a), a uz iskustvo u HNB-u radio je i u Misiji Republike Hrvatske pri EU.

Nedavno smo svjedočili i nekim promjenama i u globalnim i europskim institucijama, koje također ulogu glavnog ekonomista smatraju vrlo ozbiljnom i važnom. Ove godine i MMF i Svjetska banka imaju nove glavne ekonomiste pa je tako u MMF-u Pierre-Olivier Gourinchas zamijenio Gitu Gopinath, a glavni ekonomist Svjetske banke je postao Indermit Gill, ujedno i Viši potpredsjednik za razvojnu ekonomiju.

U rujnu je Svjetski gospodarski forum objavio istraživanje glavnih svjetskih ekonomista pod nazivom Chief Economsist Outlook, u kojem se svi oni kunu u prilično crni scenarij koji je pred nama: inflacija je porasla na razine neviđene u jednoj generaciji, a očekivanja rasta smanjena su u svim regijama. Realne plaće i povjerenje potrošača su u slobodnom padu, što dodatno otežava rast i čak povećava izglede za socijalne nemire. ‘Na domaćem i globalnom planu nalazimo se u neistraženim vodama. ‘ – kažu ekonomisti. A takvo okruženje idealna je podloga za ekonomske prognostičare.

Više o novim ‘transferima‘ glavnih ekonomista u Hrvatskoj i njihovim novim odgovornostima  pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

20. travanj 2024 01:31