Biznis i politika
StoryEditor

Vušković: Mjerama treba pomoći samo socijalno najosjetljivijim građanima

20. Kolovoz 2022.
Petar Vuškovićfoto Lider Media

Nakon što je u četvrtak Vlada najavila novi paket mjera za suzbijanje inflacije i cijena energenata, te nakon što je premijer najavio da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto, a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom, obratili smo se ekonomskom analitičaru dr. sc. Petru Vuškoviću koji je dao svoje mišljenje prema kome te mjere prvenstveno trebaju ići.

Vušković kaže kako smatra da bi Vlada trebala pomoći samo socijalno najosjetljivijim građanima.

- To su oni s najnižim dohocima odnosno oni koji primaju minimalnu plaću. Dakle granica za isplatu socijalnih naknada bi bila 3.750 kn koliko iznosi neto minimalna plaća. Takvu plaću prima 50.000 građana. Njih inflacija pogađa najviše. Potrebno je istaknuti da se kod kriterija isplate treba uzeti širi imovinski cenzus jer netko može biti prijavljen na minimalcu, a imati nekoliko nekretnina – kaže Vušković.

Dodaje kako sve ostale mjere imaju tek kozmetički učinak, kao npr. kod uplitanja u cijene plina ili goriva.

- To je politička agenda. Ekonomski gledamo, ovisimo o energetskoj politici Europske unije odnosno uvozu – kaže Vušković.

Za kraj smo ga upitali ima li kakav savjet za građane kako da se i oni pripreme ili sami bore protiv inflacije. 

- Savjetujem građanima da donesu svoje antiinflacijske programe. Trebaju napraviti analitički snimak svojih rashoda. Kada naprave rezove pomoći će i smanjivanju inflacije na makro razini jer je ova inflacija ponajviše generirana rastom osobne potrošnje. To potvrđuje broj i vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na prošlu godinu. Kada se smanji potražnja smanjit će se i cijene roba i usluga – zaključuje analitičar Vušković.

Inače najbolji način borbe protiv inflacije je ostvarivanje dodatnih prihoda. Ništa ne pomaže bolje u borbi protiv inflacije kao dodatan prihod odnosno zarada izgubljenog novca. Zato se treba dati u potragu za dodatnim poslom ili za dobrom poduzetničkom idejom.

28. siječanj 2023 07:43