Biznis i politika
StoryEditor

Wall Street i azijske burze u padu, europski ulagači oprezni uoči odluke Feda o povećanju kamatnih stopa

27. Srpanj 2022.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, nakon što je trgovački lanac Walmart smanjio procjene zarade u ovoj godini, a ulagači su oprezni i zbog predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones pao je 228 bodova ili 0,71 posto, na 31.761 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 posto, na 3.921 bod, a Nasdaq indeks pao je 1,87 posto, na 11.562 boda.

Pritom su najviše pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, nakon što je najveći američki trgovački lanac Walmart upozorio na negativan utjecaj visoke inflacije na njegovo poslovanje i smanjio procjene zarade u ovoj godini. S&P 500 indeks tog sektora pao je 4,2 posto, pri čemu je cijena dionice Walmarta potonula više od 7 posto, Amazona više od 5, a Targeta 3,6 posto.

Loše je na tržište utjecao i podatak o padu povjerenja potrošača u srpnju na najniže razine u godinu i pol dana zbog zabrinutosti u vezi visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke koji će u srijedu, kako se očekuje, ponovno povećati ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je od ožujka na svakoj sjednici povećao kamate, a to dovodi do usporavanja rasta američkog gospodarstva. Ulagači se plaše da bi ono čak moglo uroniti u recesiju.

U fokusu tržišta su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvješća objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih oko 75 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 6,2 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

- Većina kompanija objavila je bolje rezultate nego što se očekivalo. No, neke su objavile i upozorenja u vezi poslovanja, a ulagači su se fokusirali na to - rekao je Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Azijske burze slijede trend

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči novog povećanja kamata američke središnje banke. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,7 posto, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji. U Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 1,5 posto.

Podršku azijskim burzama pruža, pak, jutrošnji rast američkih terminskih indeksa, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica Microsofta i Alphabeta, nakon što su ti tehnološki divovi sinoć objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. Cijena dionice Microsofta porasla je 4, a Alphabeta 5 posto, pa je terminski S&P 500 indeks trenutno u plusu 0,8, a Nasdaq 1,4 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte stagniraju

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta porasla uoči odluka Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 107,02 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,39 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 136,40 na 137,00 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0145 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0240 dolara.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 0,10 posto, na 104,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,16 posto, na 95,15 dolara.

Europski ulagači oprezni

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,86 posto, na 13.096 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 6.211 bodova. Londonski FTSE ostao je, pak, nepromijenjen, na 7.306 bodova.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči novog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

25. travanj 2024 17:43