Biznis i politika
StoryEditor

Yellen: Inflacija u SAD-u osjetno će splasnuti do kraja 2023.

12. Prosinac 2022.
Janet Yellenfoto Shutterstock
Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je za američku televizijsku postaju CBS da prognozira znatno smanjenje inflacije u SAD-u u 2023. godini, osim ako ne dođe do neočekivanog šoka.
 
- Vjerujem da ćemo do kraja iduće godine svjedočiti znatno nižoj inflaciji, ako ne dođe do neočekivanog šoka -  izjavila je Yellen za CBS-ov program ‘60 minuta‘ u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Upitana o vjerojatnosti recesije, bivša predsjednica američke središnje banke Fed odgovorila je da postoji takav rizik, ali da to po njezinom mišljenju nije nešto što je nužno da bi se inflacija smanjila. Ministrica financija takve je izjave uputila uoči ovotjedne sjednice Feda na kojoj se očekuje da će središnja banka usporiti agresivni tempo povećanja kamatnih stopa kakav provodi ove godine.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell signalizirao je manje izrazito povećanje ključne kamatne stope i to za 0,50 postotnih bodova, na raspon od 4,25 do 4,5 posto, nakon što ih je ove godine u četiri navrata Fed podigao za po 0,75 postotnih bodova.
 
Ministrica Yellen za CBS je izjavila da gospodarski rast značajno usporava, inflacija popušta te da se nada da će tržište rada ostati zdravo. Ujedno je rekla kako se nada da će skok inflacije zabilježen ove godine biti kratka vijeka, dodavši da je američka vlada naučila "puno lekcija" o potrebi smanjenja inflacije nakon visokih cijena kakve su bile 1970-ih godina.
 
Troškovi dostave su se smanjili, a smanjila su se i duga kašnjenja u isporukama, dok su cijene benzina na benzinskim postajama "puno niže". - Mišljenja sam da ćemo svjedočiti znatnom smanjenju inflacije u godini koja je pred nama - poručila je Yellen u razgovoru za američku televizijsku postaju.
17. travanj 2024 02:41