Biznis i politika
StoryEditor

Za Fortenovinu poljoprivredu ponudu bi mogao dati i - Stipo Matić?

16. Veljača 2024.

Proces prodaje Fortenovina poljoprivrednog poslovanja koje se sastoji od Belja, PIK Vinkovaca i Vupika se zahuktava, a u priču navodno ulaze i neki novi igrači. Prema neslužbenim informacijama, Zagrebačka banka koja vodi proces prodaje uputila je nedavno informativne materijale na nekoliko adresa.

Uz ‘usual suspects‘, poput Podravke i Žita, materijal u kojem stoje informacije o tom dijelu Fortenovina poslovanja, očekivanoj cijeni transakcije i roku njezina dovršenja navodno je poslan i kompaniji u vlasništvu Stipe Matića, koji je ponajprije poznat kao vlasnik M SAN grupe koja se bavi distribucijom informatičke opreme, ali koji u vlasništvu ima i Agro Invest Grupu u kojoj je konsolidirao svoja ulaganja u poljoprivredu.

Podravka favorit

Do zaključenja teksta nije pristigla potvrda iz te kompanije na Liderov upit o eventualnom interesu za preuzimanje Fortenovinog poljoprivrednog biznisa. Agro Invest Grupa konsolidator je društava čija je osnovna djelatnost poljoprivredna proizvodnja, od ratarstva, stočarstva, silosa do ribnjačarstva. Unutar Agro Invest Grupe posluju poduzeća PPK Valpovo i PP Orahovica iz Hrvatske te PD Modriča, Poljoprivrednik Derventa, Poljoprivrednik Odžak, Poljoprivrednik Glamoč, MP Energija i Agropromet iz BiH, pri čemu se dvije hrvatske tvrtke ističu po veličini ostvarenih prihoda i dobiti te veličini imovine kojom upravljaju.

Proces prodaje uključuje da kompanije koje su identificirane kao potencijalni ponuđači iskažu svoj interes kroz neobvezujuću ponudu. Nakon vrednovanja ponuda, bit će odabrani ponuđači koji će ući u drugi krug i kojima će stoga biti omogućeno dubinsko snimanje tog dijela Fortenovina poslovanja. Nakon toga slijedi davanja obvezujućih ponuda.

Iz Podravke su pak na naš upit odgovorili kako je ‘Grupa Podravka strateški usmjerena na razvoj poslovanja koji uključuje i potencijalne akvizicije, kao i ulaganja u poljoprivredu.

– Međutim, u ovom trenutku nismo u mogućnosti komentirati detalje tih planova. Što se tiče samog procesa koji je oglasila Fortenova Grupa, proučit ćemo uvjete i ovisno o njima donijeti odluku hoćemo li u njemu sudjelovati. Podravka će s javnostima, o ovom i ostalim slučajevima, komunicirati unutar ograničenja koja proizlaze iz činjenice da je Podravka kompanija koja je izlistana na Zagrebačko burzi – stoji u odgovoru koprivničke kompanije koja slovi za favorita u tom natječaju.

Nepotrebna integracija

Poslovni analitičari smatraju da Podravka ne bi trebala ulaziti u takvu vertikalnu integraciju.

– Da sam na njihovom mjestu, ulagao bih u svoje brendove. Ne vjerujem da je vertikalna integracija strategija budućnosti. Podravka treba ulagati u svoje kooperante, a ne da postane još jedan dominantan igrač na domaćem prehrambenom tržištu – smatra jedan analitičar u neslužbenom razgovoru. Struka smatra kako, doduše, postoji argument da takvo vertikalno integriranje daje određenu sigurnost, posebno danas kada postoji nesigurnost u lancima opskrbe.

Jedan od potencijalnih ponuđača jest i osječko Žito u vlasništvu Marka Pipunića koji ima značajni poljoprivredno-prehrambeni portfelj u Slavoniji. Kompanija se sastoji od IPK Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, zatim osječke šećerane, Tvornice ulja Čepin, a posljednja u nizu je tvornica mesa pod brandom Dobro.

Što se tiče Žita, preuzimanje Fortenovinog poljoprivrednog poslovanja već je ‘prirodnija‘ situacija, ocjenjuju naši sugovornici.

– Ako je strategija ojačati poziciju i iskoračiti na tržište, onda je to odličan potez. Međutim, nije dobro za bilo koju kompaniju da preuzimanjem tog poslovanja postane fokusirana isključivo na domaće tržište – tvrdi Liderov izvor.

Mađarska agenda

Kao što smo nedavno pisali, među zainteresiranima za Fortenovinu poljoprivredu navodno je mađarski investitor Lőrinc Mészáros, poznat po svojim vezama iz djetinjstva s premijerom Viktorom Orbanom. Čuvena je njegova izjava mađarskim medijima da je za njegov poslovni uspjeh zaslužan ‘Bog, sreća i Viktor Orban‘.

Njegova kompanija Opus Global sastoji se od 30-ak kompanija koje se bave upravljanjem imovinom, osiguranjem, poljoprivredom, industrijom, građevinarstvom i turizmom, a Mészáros Grupa jedan je od najznačajnijih europskih poljoprivrednih proizvođača u sektorima stočarstva, ratarstva, mljekarstva, peradarstva te vinarstva, s više od 50 tisuća hektara proizvodnih površina.  No, eventualnu Mészárosovu ponudu treba promatrati i u kontekstu agende mađarske vlade o obnovi utjecaja u područjima u Hrvatskoj i Srbiji koja su nekada bila pod kontrolom Budimpešte.

Među zaintersiranima za Fortenovin agrobiznis je i najveća srpske kompanija Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, no upitno je koliko šanse imaju strani srpski i mađarski preuzimači u izbornoj godini.

26. travanj 2024 06:53