Biznis i politika
StoryEditor

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

05. Lipanj 2023.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja ove godine, u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka, porasle su za 0,2 posto, a u usporedbi s krajem lanjskog travnja za 2,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni najviše su porasle zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 11,1 posto. Zalihe kapitalnih proizvoda su porasle za 3,7 posto, energije za 2,6 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto. Istodobno su zalihe intermedijarnih proizvoda smanjene za 1,7 posto.

Na godišnjoj su razini najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 19,8 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su porasle za 10,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,4 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 posto. Zalihe energije su istodobno smanjene za 45,1 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji smanjene za 0,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasla za 7,3 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji strojeva i uređaja, za 32,6 posto, te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za devet posto.

Istodobno su najviše pale zalihe u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 76,1 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 20,6 posto, te u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za deset posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju porasle za 0,8 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,7 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na kraju travnja ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bilježi u proizvodnji strojeva i uređaja, za 52,3 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnji proizvoda od slame i pletarskih materijala, za 36,5 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 27,4 posto, proizvodnji namještaja, za 13,6 posto itd.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 82,7 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 65,1 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 27,6 posto, itd.

24. travanj 2024 13:08