Biznis i politika
StoryEditor

Nađi: Zašto Hrvatska ne bi naučila nešto od Orbana i gledala svoje interese?

12. Svibanj 2022.
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako je dio hrvatske obale nepravedno oduzet Mađarskoj, te je njegov glasnogovornik stao iza te izjave čime je to službeni stav Mađarske vlade. Ova izjava povlači dvije teme, smatra Davor Nađi, čelnik liberalne stranke FOKUS.
 
Prvo, velik broj desnih populista koji se dive Orbanu jer štiti interese Mađarske trebao bi razmisliti u kojoj su mjeri ti interesi i interesi Hrvatske. FOKUS je u više navrata spomenuo kako je rat u Ukrajini od egzistencijalne važnosti ne samo za NATO i EU, nego i za Hrvatsku. Ovakve izjave pokazuju zašto, ističe Nađi.
 
Drugo, naslanjanje na rusku naftu postaje rizik i to ne samo zbog sankcija nego i zbog infrastrukturnih problema s kojima se Rusija suočava zbog odljeva kvalificirane radne snage, ali i zbog manjka potražnje. Mađarska je jedna od država koja se najviše oslanja na rusku naftu, a najbolja alternativa im je uvoz preko Hrvatske. Bez ulaganja s naše strane, Mađarska se nalazi u ekonomskom kolapsu, što su i sami izjavili uspoređujući takav scenarij s ekonomskom nuklearnom bombom.
 
Pitanje koje se postavlja je zašto za promjenu Hrvatska ne bi naučila od Orbana i gledala svoje interese? Za početak, Hernandi je i dalje na tjeralici zbog davanja mita HDZ-ovom premjeru Sanaderu zbog kojeg smo ostali bez INA-e. Drugo, izgradnja naftovoda s naše strane je velika investicija, nas baš briga hoće li Mađarska imati industriju ili ne, dapače, Slavonija zjapi prazna, mogli bi im preoteti investicije. Također, zašto mi ne bi bili većinski vlasnik INA-MOL grupacije?

 

Izbor je na Orbanu

 
Da se razumijemo, FOKUS je stranka koja zagovara europsko zajedništvo, ali ako druga strana ne dijeli iste vrijednosti, zašto bi se mi izlagali? Ovo je prilika HDZ-u i Andreju Plenkoviću da pokažu kako nisu Orbanovi pijuni i da im nije jedini cilj opljačkati državu dok još imaju što opljačkati. Također, predsjednik Milanović koji sam namjerava blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO bi trebao skočiti na priliku da brani Hrvatske interese protiv Orbana.
 
U ovom slučaju Milanović i Plenković ne bi bili sami. Rumunji također slušaju kako treba vratiti dio Transilvanije Mađarskoj, Slovaci kako ne bi trebali imati svoju državu, Ukrajinci su objavili kako imaju informacije da je Orban znao za Rusku invaziju početkom veljače, te da mu je Putin obećao dio Ukrajine. Poljaci, Česi i Slovaci su već bojkotirali sastanak Višegradske skupine.
 
Vrijednosti Europske Unije su jasne, a na Orbanu je da odabere želi li nastaviti gledati svoje interese, svojatati tuđe teritorije, prodavati svoje mjesto za stolom diktatorima poput Putina i Xija, ili želi zadržati upaljeno svijetlo u mađarskim domovima, industrijsku proizvodnju i pristup bogatim europskim fondovima kojima financira svoj projekt velike Mađarske, kaže Nađi.
19. travanj 2024 18:22