Biznis i politika
StoryEditor

Zbog UBS-ova preuzimanja Credit Suissea najavljeno masovno otpuštanje bankara

21. Ožujak 2023.

Ovog je vikenda izašla vijest da će švicarska banka UBS preuzeti konkurentsku Credit Suisse za nešto više od tri milijarde eura što bi trebalo smiriti ulagače nakon velikog pada dionica ove švicarske banke.

Uzburkano se financijsko tržište ne smiruje, a problem koji sada nastaje kao posljedica UBS-ova spašavanja je ukidanje desetka tisuća radnih mjesta.

Kako prenosi Financial Times, očekuje se da će domaće poslovanje Credit Suissea i njezina investicijska banka, koje zajedno zapošljavaju više od 30 tisuća zaposlenika, snositi najveći teret rezova. Iako trenutno nije sigurno koliko će točno djelatnika biti otpušteno predviđa se ukidanje više od trećine radnih mjesta u kombiniranoj grupi budući da UBS gasi velik dio investicijske banke i ukida preklapajuće uloge u Švicarskoj.

Preuzimanje su orkestrirale švicarske vlasti tijekom vikenda nakon što su se zabrinule zbog stope povlačenja klijenata od kojih je patio Credit Suisse prošlog tjedna. Dogovor je kritiziran zbog gubitaka koje su pretrpjeli vlasnici obveznica i nedostatka glasova dioničara o sindikatu.

Credit Suisse, koji je krajem 2022. godine zapošljavao nešto više od 50 tisuća ljudi, već je bio usred opsežnog otpuštanja radnih mjesta, no očekuje se da će preuzimanje rezultirati time da će mnogi od 17 tisuća investicijskih bankara Credit Suissea izgubiti posao jer UBS gasi većinu jedinice.

Velika potreba za kriznim timom

U razgovoru s analitičarima u nedjelju navečer nakon objave ugovora, izvršni direktor UBS-a Ralph Hamers rekao je da će pokušati ukloniti osam milijardi dolara troškova godišnje do 2027., pri čemu će šest milijardi dolara dolaziti iz smanjenja osoblja i dvije milijarde dolara na IT potrošnju.

U dopisu osoblja od ponedjeljka, izvršni direktor Credit Suissea Ulrich Körner i predsjednik Axel Lehmann rekli su da se odluke o poslovima tek trebaju donijeti.

– Radit ćemo ubrzanim tempom kroz nadolazeće razdoblje kako bismo identificirali koje bi uloge mogle biti pogođene. Kada bude potrebno, komunicirat ćemo s pogođenim pojedincima u skladu sa smjernicama i politikama specifičnim za državu – poručili su.

Preuzimanje bi trebalo završiti u drugoj polovici godine.

Iz Zaklada Ethos, koja predstavlja švicarske institucionalne ulagače koji zajednički posjeduju između tri i pet posto obiju banaka, priopćili su da vrše pritisak na švicarske vlasti i UBS da izdvoje domaće poslovanje Credit Suissea, koje zapošljava nešto manje od 17 tisuća ljudi.

– Time bi se sačuvala radna mjesta i održala zdrava konkurencija, što bi osiguralo ispravno funkcioniranje našeg gospodarstva – objasnili su.

Zasebno, Udruga zaposlenika švicarske banke pozvala je upravljački tim Credit Suissea da osnuje radnu skupinu za upravljanje rizikom masovnih otpuštanja kako bi tranzicija prošla što bezbolnije.

25. travanj 2024 20:33