Fight Club
StoryEditor

Slovenija nema pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima

03. Siječanj 2018.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je reagiralo nakon što je Slovenija objavila da će hrvatskim ribarima koje su u Savudrijskoj vali prešle granicu odlukom arbitražnog suda izdati novčane kazne u visini i do četrdeset tisuća eura po brodu.

Kako Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku iz Ministarstva ističu da Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na hrvatskom području, kao ni naplaćivati kazne hrvatskim ribarima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tvrdi kako će hrvatske institucije pronaći način da zaštite ribare, te dodaje da su institucije, ne samo MUP, već i ministarstva vanjskih poslova i pravosuđa, kao i uprava za ribarstvo u intenzivnoj komunikaciji.

- Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na teritoriju RH i postupati prema hrvatskim ribarima. Ono što mi govorimo od prvog dana nema jednostranih poteza oni nisu dobrodošli i ne mogu voditi prema rješenju i pozivamo Sloveniju da konačno shvati da se ovo otvoreno pitanje može riješiti samo bilateralnim dogovorom. Naravno ribari ne moraju plaćati kazne, ističe Božinović.

S druge strane, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tvrdi da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare kršila slovensku suverenost ulaskom u vode Piranskog zaljeva koje je arbitražni sud dodijelio Sloveniji.

- Ako hrvatski ribari sami ne podmire kazne na temelju izdanog rješenja, onda će im je slovenski organi naplatiti pri ulasku u Sloveniju, upozorio je Erjavec.

Erjavec ističe da su, kada je riječ o primjeni arbitražne presude, svi pravni argumenti na strani Slovenije, kao i da 1991. Hrvatska i Slovenija nisu imale potvrđenu granicu koju je na kraju potvrdilo arbitražno rješenje čijoj se implementaciji Hrvatska protivi.

25. rujan 2023 05:37