Financije
StoryEditor

Colgan i Plant popeli se na ljestvici dioničara Garden Breweryja

17. Lipanj 2024.
Nick Colgan, The Garden Brewery

Redoslijed najvećih dioničara najvećeg domaćeg proizvođača craft piva Garden Breweryja ponešto se promijenio kupoprodajom gotovo 6000 dionica. Kako je u ponedjeljak objavljeno na Zagrebačkoj burzi, Nicholas (Nick) Colgan, predsjednik Nadzornog odbora te David Andrew Plant, član Uprave, u petak su kupili svaki po 2836 dionica Garden Breweryja. Dionice su kupljene u vanburzovnoj trgovini, a Colgan i Plant izdvojili su za te pakete po 283.600 eura.

Ovom transakcijom Colgan – inače osnivač pivovare – i Plant smijenili su AZ dobrovoljni mirovinski fond s mjesta trećeg po veličini dioničara. Prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, AZ Profit dobrovoljni mirovinski fond drži osam tisuća dionica, dok je Plant do sada bio četvrti dioničar sa 7588 dionica. S ovom kupnjom držat će 10.424 dionice, odnosno više od deset posto udjela. Nick Colgan, nekadašnji menadžer skupine UB40 koji više od dva desetljeća živi u Hrvatskoj, držao je 5988 dionica kao peti dioničar po veličini, a sada posjeduje 8824 dionice.

Podsjetimo, najveći dioničari Garden Breweryja su AZ obvezni mirovinski fond kategorije B koji kontrolira 30,8 posto udjela te nekadašnji nogometaš Milan Badelj sa 27,5 posto udjela. AZ mirovinac i Badelj ušli su u vlasničku strukturu tijekom izlaska Gardena na burzu, u proljeće 2020., usred pandemije koronavirusa. Izlaskom na burzu kompanija je namjeravala doći do kapitala za širenje proizvodnje, agresivnije pozicioniranje na međunarodnom tržištu, rast izvoza u ukupnim prihodima te povezivanje s društvom Yellow Submarine.

Garden Brewery Grupu čine tvrtke The Bird koje se bavi proizvodnjom, veleprodajom i maloprodajom zanatskog (craft) piva, zatim Lula koja organizira glazbene i druge festivale u Hrvatskoj, primarno glazbeni festival ‘The Garden‘ u uvali Rastovac u Tisnom te tvrtka Full Circle koje se bavi proizvodnjom i maloprodajom hrane i pića namijenjene glazbenim i uličnim festivalima.

Grupa je prošle godine ostvarila rast prihoda iznad 24 posto, EBITDA-u od 2,3 milijuna eura te dobit prije oporezivanja od 822.703 eura. Nakon što je u 2023. kompanija isplatilla dividendu od 12 eura po dionici što je predstavljalo prinos od 18,08 posto na cijenu dionice iz inicijalne javne ponude, Uprava je krajem travnja predložila isplatu dividende od pet eura. To predstavlja  prinos od 7,53 posto na cijenu iz IPO-a. Glavna skupština dioničara održat će se 28. lipnja. 

22. lipanj 2024 19:42