Financije
StoryEditor

Dolar oslabio, euro ojačao pred sjednicu ECB-a

09. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Tečaj dolara u srijedu je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, dok je euro dodatno ojačao pred sutrašnju sjednicu Europske središnje banke (ECB), s koje investitori čekaju nove smjernice u vezi daljnjeg smjera monetarne politike.  

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,4 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, kliznuvši na 98,656 bodova, te se kreće ispod najviše razine u 22 mjeseca, na koju se u jednom trenutku popeo u ponedjeljak.

Tečaj eura ojačao je pritom 0,73 posto prema dolaru, na 1,0979 dolara. Time se odmaknuo od najniže razine u posljednja 22 mjeseca na koju je kliznuo u ponedjeljak, kada je nakratko stajao 1,0806 dolara.

Istodobno, britanska funta ojačala je 0,5 posto prema dolaru, na 1,3170 dolara. Dolar je, pak, blago ojačao prema jenu, za 0,16 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 115,85 jena.

Euro je ojačao u srijedu dok ulagači čekaju ovotjednu sjednicu ECB-a, poduprt djelomično jučerašnjim izvješćem, koje se poziva na neimenovane dužnosnike da EU razmatra izdanje zajedničkih obveznica koje bi se koristilo za financiranje potrošnje u sektorima energije i obrane. Ojačale su i druge europske valute u takvom ozračju.

"Europske valute pod velikim su pritiscima posljednjih nekoliko tjedana. Jučerašnja vijest da EU razmatra izdanje obveznica za potrebe financiranja potrošnje na energiju i obranu poduprla je euro i pomogla poboljšati ozračje spram eura i europskih valuta”, rekla je Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku u Londonu.

Europske valute poput poljskog zlota i mađarske forinte oporavile su se u odnosu na rekordno niske razine prema euru, koje su nedavno nakratko dotaknule, poduprte također jučerašnjim odlukama njihovih središnjih banaka o snažnom povećanju kamatnih stopa.

Analitičari, međutim, kažu da euro vjerojatno neće puno ojačati s obzirom na veliku zabrinutost koja vlada zbog rata u Ukrajini. Naime, sukobi u Ukrajini ne popuštaju, a cijene sirove nafte su ponovno porasle nakon vijesti da je SAD zabranio uvoz nafte iz Rusije.

S velikim zanimanjem investitori će stoga sutra pratiti odluke sa sjednice ECB-a radi daljnjih smjernica u vezi poteza u monetarnoj politici u 19-članom gospodarstvu, a posebno će pratiti naznake mogućeg podizanja kamatnih stopa.

Očekivanja da će američki Fed podići kamatne stope na sjednici idući tjedan i daljnja potražnja za sigurnom imovinom, kažu analitičari, navode na zaključak da američki dolar vjerojatno neće previše oslabiti.

Ruski rubalj oslabio je danas na tržištu u Moskvi gdje je po prvi put nakratko dotaknuo rekordnih 120 rubalja za dolar i rekordnih 130 rubalja za euro. U kasnijem se trgovanju ponešto stabilizirao pa se njime trgovalo po 117,2 rublja za dolar, na gubitku većem od 10 posto u odnosu na završetak trgovanja u petak. Prema euru je oslabio više od jedan posto, na 120,3 rublja za euro.

Oslabio je i na međunarodnim tržištima, pa je za dolar oko podneva trebalo izdvojiti 129,5 rubalja, a za euro 141,99 rubalja.

Kriptovalute su ojačale na temelju špekulacija da bi Bijela kuća mogla zauzeti blaži stav u odnosu na digitalnu imovinu. Bitcoin je tako ojačao 9,5 posto na 42.165 dolara, a ether 7,2 posto na 2.763 dolara.

19. travanj 2024 22:54