Financije
StoryEditor

Erste banka nudi najveću kamatu na štednju do sada, provjerili smo kako stoje druge banke

28. Svibanj 2024.

Nakon što je prošle godine dva puta povećala kamatne stope na depozite, Erste banka je priopćila da sada nudi kamatnu stopu na štednju u iznosu od 3,20 posto.

– Riječ je o posebnoj ponudi za oročenja u trajanju od 3 do 12 mjeseci, a odnosi se na novougovorenu standardnu štednju, kao i postojeću štednju s automatskim prolongatom do kraja lipnja – naveli su iz te banke dodajući da uvjeti standardne štednje obuhvaćaju minimalni iznos štednje u iznosu od 100 eura, minimalni rok otplate tri mjeseca, a maksimalni 60 mjeseci.

Podsjetimo, Erste je prošlog svibnja nakon duljeg razdoblja podigla kamatne stope na depozite za jedan postotni bod, a ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kretale su se u rasponu od 0,3 do 1,5 posto.

– Uz navedeno, Erste banka je od 1. studenog 2023. za model aktivne štednje odlučila dodatno povećati kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima. Kamatne stope na aktivnu štednju tada su se kretale u rasponu od 1,0 do 3,0 posto. Najnovija ponuda odnosi se na model standardne štednje dok se na druge modele štednje (aktivna, rentna i dječja štednja) uvjeti neće mijenjati – poručuju iz Erste banke.

Naravno, nije Erste bila jedina banka koja je dizala kamate na depozite, Hrvatska poštanska banka započela je taj jesenski trend podizanja stopa kada je najavila novi štedni proizvod s prinosom od tri posto. Trend su slijedile i OTP, Zagrebačka, Privredna, Kent te Addiko banka.

No, pet mjeseci kasnije ipak smo primijetili da su kamate na štednju lagano krenule prema dolje. Kent banka koja je jesenas bila rekorder s kamatom od 3,10 posto na razdoblje od 6 do 12 mjeseci, dok trenutno, sedam mjeseci nakon objavljivanja rekordnih stopa, svojim klijentima, prema podacima HNB-ove Informativne liste ponude za depozite potrošača, za isto razbolje nudi kamatu od svega jedan posto.

Hrvatska poštanska banka se s jesenskih tri posto spustila na današnjih 2,30 posto, dok je Zagrebačka banka ostala na istim brojkama, odnosno kontinuirano nudi kamatu od 2,10 posto na oročenje od šest mjeseci.

Agram banka je također spustila svoju kamatu i to s tri posto u listopadu, za oročenu štednju za razdoblje od šest mjeseci, na trenutnih 2,70 posto. Također, kamata na oročenu štednju za razdoblje od 12 mjeseci u listopadu je iznosila 2,80 posto dok danas iznosi 2,30 posto.

Privredna banka Zagreb nije mijenjala svoje kamatne stope za štednju oročenu na šest mjeseci, no onu na 12 mjeseci spustila je s 1,7 na 0,80 posto.

Podravska banka i OTP ostavile su svoje kamatne stope nepromijenjenim pa Podravska na razdoblje od šest mjeseci nudi kamatu od 1,6 posto dok za 12 mjeseci 1,1 posto, a OTP za razdoblje od 12 mjeseci nudi kamatu na depozite od 1 posto, a za sve duže od 12 mjeseci daje kamatu od 1,3 posto.

Na kraju, Addiko banka je, pokraj Erste banke, najviše dizala kamatne stope u usporedbi s listopadom prošle godine, kada smo radili prvu analizu, s obzirom da je tada za oročenu štednju na razdoblje od 12 mjeseci nudila kamatnu stopu od 1 posto dok danas za isto razdoblje daje kamatu od 2,60 posto.

02. lipanj 2024 15:36