Financije
StoryEditor

Ispred HNB-a se svakodnevno čeka za promjenu kuna u eure, više od četiri milijarde kuna još uvijek je u optjecaju

01. Ožujak 2024.
Zamjena kuna u HNBfoto Ratko Mavar

Ako ste se u proteklih par mjeseci našli u blizini Hrvatske narodne banke u Zagrebu vjerojatno ste primijetili gužvu ili red čekanja ispred nje. Ne radi se uvijek o velikoj gužvi, no mnogi su građani glavnoga grada primijetili da je ona svakodnevna. O čemu se tu radi? Kako doznajemo, o zamjeni kuna za eure.

Podsjetimo, od 1. siječnja ove godine banke, Financijska agencija (Fina) i Hrvatska pošta više ne pružaju uslugu zamjene kuna pa se novčanice i kovanice mogu zamijeniti isključivo u HNB-u. Kako je priopćeno krajem prošle godine, prilikom zamjene kune u euro u HNB-u nema ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu. HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine.

Prošlo je već 14 mjeseci od uvođenja eura kao službene valute te dva mjeseca otkad se kune mogu mijenjati samo u HNB-u pa se postavlja pitanje koliko to kuna ima u optjecaju da se još uvijek stvaraju redovi ispred HNB-a.

- Od 1. siječnja do 28. veljače 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci ukupno je zamijenjeno 10,12 milijuna kuna u ukupno 4.594 transakcija. Od navedenog broja transakcija 4.060 transakcija provedeno je neposredno na šalteru Hrvatske narodne banke, dok se 534 transakcija odnose na transakcije provedene temeljem zaprimljenih poštanskih pošiljaka. Dnevno se prosječno provede oko 100 transakcija zamjene kune u euro neposredno na šalteru. Za siječanj je prosječan zamijenjeni iznos na šalteru iznosio 2.625 kuna, a u poštanskim pošiljkama 999 kuna. Ukupan prosječan zamijenjeni iznos svih dosad provedenih transakcija (pošiljke i šalter) je 2.203 kune. Na dan 28. veljače 2024. u optjecaju se još nalazilo oko 4,45 milijarde kuna – priopćili su nam iz HNB-a.

Za usporedbu, na dan 13. prosinca 2023. u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna. No, ako se ovaj podatak o preostaloj vrijednosti kune usporedi s 14,7 milijardi kuna koliko je bilo u optjecaju u prosincu 2022. vidi se da su građani vratili značajnu količinu kuna, odnosno da je značajna količina starog novca zamijenjena za novi. Ipak, radi sentimentalne vrijednosti se niti u jednoj državi koja uvodi novu valutu ne zamijeni sva količina gotovog novca stare tako da će redovi ispred HNB-a još neko vrijeme ostati svakodnevica. 

21. travanj 2024 11:16