Financije
StoryEditor

Iz EIB-a stiže prva tranša od 200 milijuna eura za manja poduzeća, na raspolaganju 500 milijuna

01. Prosinac 2023.
euro, euri, novčanice, novci

HBOR i EIB su potpisali ugovor o zajmu kojim se na raspolaganje stavlja do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćile su u petak te financijske institucije.

- Ugovorne strane potpisale su prvu tranšu u iznosu 200 milijuna eura od sveukupno odobrenog zajma u iznosu 500 milijuna eura, koji je prvenstveno usmjeren na potporu lokalnim malim i srednjim poduzećima (MSP) i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije. Sporazum će između ostalog pomoći HBOR-u u apsorpciji bespovratnih sredstava EU-a i strukturnih fondova, te se očekuje da će pomoći u mobiliziranju ulaganja u hrvatsko gospodarstvo u iznosu do milijardu eura -  istaknuto je u priopćenju.

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) su se sporazumjeli da će 70 posto sredstava biti usmjereno na mala i srednja poduzeća te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije, dok će ostatak biti namijenjen potpori, između ostalih, subjektima javnog sektora u zemlji.

Od ukupnog iznosa, oko 20 posto novih sredstava namijenjeno je zelenim projektima, uključujući i sektore kao što su energetska učinkovitost i proizvodnja čiste energije, održivi promet i zaštita okoliša, u skladu s politikom grupe EIB-a, priopćeno je.

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska je istaknula da je HBOR vodeći pružatelj zelenog financiranja u Hrvatskoj, što je ključni prioritet EIB-a u okviru Plana djelovanja klimatske banke.

- Cijenimo nedavni napredak HBOR-a na tom području, posebno u pogledu njegovih sustava i standarda upravljanja okolišem i društvom, te nam je zadovoljstvo da mu možemo delegirati odluke o zelenom financiranju. Također razmatramo pružanje besplatne savjetodavne pomoći kako bismo podržali instituciju u konsolidaciji njezine uloge vodećeg zelenog financijera na hrvatskom tržištu -  rekla je Czerwińska u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Zadovoljstvo potpisivanjem još jednog ugovora s EIB-om, kao vodećom financijskom institucijom na području održivog financiranja, izrazio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

- Sredstva ovog ugovora potaknut će razvoj malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća, kao i javnih institucija te pomoći tranziciji Europske unije ka ugljičnoj neutralnosti. Ovim ugovorom ponovno se potvrđuje uloga HBOR-a kao vodeće institucije u Hrvatskoj za financiranje zelenih projekata - izjavio je Čuvalo.

26. travanj 2024 05:20