Financije
StoryEditor

Kako je indijska savezna država postala magnet za ulaganja

23. Veljača 2023.
Gujarat, država smještena u zapadnoj Indiji, posljednjih je godina postao glavno odredište domaćih i stranih ulagača. Zbog postojane infrastrukture, politika prilagođenih ulagačima i kvalificirane radne snage ondje su tijekom 2022. godine najavljene ulagačke obveze u iznosu od 48 milijardi dolara

Smještena uza zapadnu obalu Indije, savezna država Gujarat ističe se čak 1600 kilometara dugom obalom, najdužom u državi. Također, s oko 20 posto pridonosi indijskoj industrijskoj proizvodnji i robnom izvozu, a njezine luke obrađuju oko 40 posto ukupnog indijskog tereta.

Središte farmaceutske industrije

Farmaceutska industrija Gujarata uvelike pridonosi državnom gospodarstvu čineći trećinu cjelokupne indijske farmaceutske proizvodnje unatoč tomu što ta savezna država pokriva samo šest posto indijskoga teritorija. Ondje se proizvodi širok raspon lijekova, a velika pažnja posvećena je i istraživanju i razvoju novih farmaceutskih proizvoda.

Upravo je Gujarat bio na čelu borbe tijekom pandemije koronavirusa, kad su farmaceutske tvrtke te savezne države imale važnu ulogu u proizvodnji osnovnih lijekova i medicinske opreme te razvoju cjepiva i tretmana za bolest koju je taj virus prouzročio. Državna vlada podupire farmaceutsku industriju pružajući razne poticaje kao što su porezne olakšice, subvencije i druge pogodnosti za poticanje ulaganja u sektor, a uspostavljeni su i razni farmaceutski parkovi i klasteri kako bi se osiguralo pogodno okružje za rast industrije.

Gujarat je također velika poljoprivredna sila, s više od 50 posto teritorija koji se smatra neto obradivom površinom. Ondje se uzgajaju pamuk, kikiriki, datulje, šećerna trska, mlijeko, mliječni i mnogi drugi prehrambeni proizvodi.

Ključni čimbenici rasta

U cijeloj saveznoj državi aktivno je oko 30.000 jedinica za preradu hrane, 560 jedinica za hlađenje te 1200 jedinica za preradu ribe, zbog čega je važan izvoznik prerađene hrane.

Tijekom 2018. i 2019. država je izvezla prerađenu hranu u vrijednosti većoj od 5,14 milijardi američkih dolara, a njezin udio u ukupnoj prerađenoj hrani i mliječnim proizvodima izvezenim iz Indije povećao se s 22 posto 2012. – 2013. na 28,62 posto 2018. – 2019.

Centar trgovine dijamantima

Osim što ima snažnu farmaceutsku i prehrambenu industriju, Gujarat je lider u indijskoj industriji dijamanata. Očekuje se da će razvoj projekta​ ‘Diamond Research and Mercantile (DREAM) City‘ u blizini okruga Surat dodatno potaknuti državnu industriju dijamanata osnivanjem Međunarodnog centra za trgovinu dijamantima i Burze dijamanata. Na projektu se radi već neko vrijeme i očekuje se da će njegovim završetkom biti otvorene tisuće radnih mjesta. Projekt ‘DREAM City‘ dio je Vladina ambicioznog plana čiji je cilj da Indija postane globalno središte dijamanata, a s razlogom se očekuje i da će znatno unaprijediti indijsku industriju dijamanata. 

26. travanj 2024 10:59