Financije
StoryEditor

Kineske banke dominiraju svjetskim bankarskim brendovima

10. Ožujak 2023.
ICBC banka

Od 2019. kineske banke drže prva četiri mjesta na Brand Finance Banking 500—godišnjoj ljestvici najvrjednijih bankarskih brendova, piše Visualcapitalist. Vrijednost brenda u ovom kontekstu mjeri vrijednost nematerijalne marketinške imovine, a ne ukupnu vrijednost samog poslovanja.

Najpopularniji brendovi banaka u 2023.

Među deset najvrjednijih bankovnih brendova u 2023. godini ravnomjerno su zastupljene kineske i američke banke, a u smislu kombinirane vrijednosti brenda, Kina vodi s 262 milijarde dolara naspram američkih 165 milijardi dolara.

Kineske banke imaju ogromno tržište na kojem mogu obavljati svoje poslovanje, što pomaže podići percipiranu vrijednost njihovih brendova. Na primjer, Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC) opslužuje više od 500 milijuna pojedinaca, kao i nekoliko milijuna poslovnih klijenata.

image
foto Visualcapitalist

Vrijedno je napomenuti da je ICBC najveća svjetska banka u smislu imovine ali i godišnjih prihoda. Naime, ICBC upravlja s 5,5 trilijuna dolara imovine od prosinca 2021, a što se prihoda tiče, oni broje 143 milijarde dolara od prosinca 2022. Inače, banke je osnovana prije samo 39 godina, odnosno 1984. godine. 

Nakon ICBC-a, sljedeća tri mjesta zauzimaju ostale kineske velike banke, a sve su, naravno, u državnom vlasništvu.

Od petog do devetog mjesta na ovoj ljestvici nalazi se niz najvećih američkih banaka. Unatoč nizu kontroverzi posljednjih godina, Wells Fargo popeo se s osmog 2022. na šesto mjesto 2023. To pokazuje da se velike korporacije često mogu oporaviti od skandala u relativno kratkom vremenskom razdoblju, kao što se recimo oporavio Volkswagen od afere ‘Dieselgate‘.

Na desetom mjestu dolazi China Merchants Bank, koja je prva kineska ‘dionička komercijalna banka u potpunom vlasništvu korporativnih pravnih osoba‘.

Upravljanje imovinom

Lista  Brand Financea za 2023. također uključuje zasebnu kategoriju za upravitelje imovinom.

image
foto Visualcapitalist

S obzirom na vodeću poziciju Amerike na financijskim tržištima, nije iznenađenje vidjeti da je osam od 10 ovdje navedenih tvrtki sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Prvo mjesto, međutim, drži kanadski Brookfield,  alternativni upravitelj imovinom koji  gradi snažan brend kroz svoja ulaganja u obnovljivu energiju i drugu infrastrukturu visoke vrijednosti.

image
foto Visualcapitalist
26. travanj 2024 12:34