Financije
StoryEditor

Novi InterCapital-ovi ETF-ovi od sada i na Ljubljanskoj burzi

23. Siječanj 2024.
Ivan Kurtović

InterCapital Asset Management (ICAM), neovisno društvo za upravljanje imovinom u SEE regiji, danas je uvrstilo na Ljubljansku burzu svoja dva nova ETF-a – InterCapital Euro Money Market UCTIS ETF i InterCapital BET-TRN UCITS ETF.

InterCapital Euro Money Market UCTIS ETF prvi je otvoreni investicijski novčani fond u Hrvatskoj, trenutno jedan od najsigurnijih i najisplativijih investicijskih proizvoda na tržištu te prava alternativa oročenim depozitima ili držanju novca na računima.

U okruženju gdje tradicionalne banke nude izrazito niske kamatne stope na depozite, InterCapital Asset Management izašao je na tržište s rješenjem s očekivanim neto prinosom od 3,4 posto godišnje. Očekivani prinos temelji se na prinosu vrijednosnih papira u koje fond ulaže na 22. siječnja 2024. Redovna upravljačka naknada od 0,15 posto ovaj fond stavlja u klasu najkonkurentnijih europskih fondova.

InterCapital BET-TRN UCITS ETF je ETF koji pratiti rumunjski indeks BET-TRN i na taj način za investitore predstavlja novu priliku za ulaganje u brzorastuće rumunjsko tržište.

Uz izniman gospodarski rast, jedan od ključnih faktora koji čine rumunjsko tržište kapitala iznimno atraktivnim ulagačima su relativno niske valuacije dionica. Primjerice, rumunjski dividendni prinos na razini BET-TRN indeksa iznosi oko 6 posto, što ukazuje na povoljnu situaciju za investitore u potrazi za povratom ulaganja. Nakon što je u 2023. na Bukureštansku burzu izašla Hidroelectrica, što je bio jedan od pet najvećih IPO-ova u svijetu te godine i najveći u našoj regiji ikad, Rumunjska je na putu reklasifikacije iz tržišta u nastaljanju (‘Frontier Market‘) u tržište u razvoju (‘Emerging Market‘). Očekuje se da će ova promjena privući novi, značajan kapital na burzu te dodatno potaknuti rast cijena dionica.

- Izuzetna nam je čast što Ljubljanska burza ima priliku podržati ovu inicijativu i omogućiti investitorima da na domaćem tržištu imaju priliku ulagati u najbrže rastuću vrstu investicijskih fondova, što kroz konzervativno i fleksibilno ulaganje u Money Market ETF, tako i kroz atraktivan rumunjski ETF. Listanjem ovih ETF-ova na LJSE, ICAM doprinosi povezivanju regionalnih tržišta kapitala, što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi i ulagači i izdavatelji. Predani smo daljnjem promicanju rasta tržišta kapitala i želimo više ovakvih uvrštenja, koja predstavljaju nove investicijske prilike za domaće i međunarodne ulagače. S tim u vezi želim istaknuti da smo od danas do kraja siječnja omogućili trgovanje ETF-ovima bez burzovnih i KDD-ovih provizija - izjavio je Aleš Ipavec, predsjednik Uprave Ljubljanske burze.

- Zahvaljujem se svim kolegama koji kontinuirano ulažu velik trud i napor kako bi klijentima ponudili uvijek iznimnu uslugu putem atraktivnih i inovativnih proizvoda.Tako smo u ICAM-u prepoznali važnost ovog najbrže rastućeg segmenta fondovske industrije te pokretanje naših ETF-ova kako na domaćem, tako i na stranom tržištu predstavlja prekretnicu u regionalnom financijskom sektoru. Dodatno, prepoznali smo važnost digitalnog, što je danas normalno i ono nas uči da je sve moguće i to povoljnije s obzirom da je produktivnost značajna, tako da nastavljamo sa razvojem tog segmenta kako bi naši investitori imali što jednostavniji i efikasniji pristup svojim financijama - zaključio je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management.

27. travanj 2024 14:37