Financije
StoryEditor

Toni Milun: Mlade zanima ulaganje u kripto, imaju sklonost riziku pa ih je važno upoznati s nedostacima

21. Veljača 2023.
Toni Milun

Da je financijska pismenost mladih važnija nego ikada potvrđeno je i na konferenciji za medije Zaklade ‘Hrvatska za djecu‘ koja 15 godina rada obilježava usmjeravajući fokus na obrazovanje svojih korisnika dajući im alate za zdravi financijski život u budućnosti pod projektom financijskog opismenjavanja ‘Financijsko znanje – put u blagostanje‘. Radi se o projektu obrazovanja mladih putem radionica financijske pismenosti koje će voditi profesor matematike i financijski vlogger Toni Milun.

Na predstavljanju projekta sudjelovali su, uz Miluna,upraviteljica Zaklade, Renata Gubić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Margareta Mađarić,predstavnica HPB-a Mirela Strakoš, konzultant Poslovne Inteligencije Domagoj Medić te  ravnateljica Dječjeg doma Maestral u Splitu, Jelena Burazin.

Predstavljanju novog projekta svjedočili su i korisnici potpora Zaklade i budući polaznici edukacije, predstavnici drugih udruga, ali i direktorica Hrvatske udruge poduzetnika Irena Weber.

‒ Ulaganje u obrazovanje je najvažnija investicija koju svatko mora učiniti i to ne samo osnovnoškolsko i srednjoškolsko, nego i u cjeloživotno obrazovanje ‒ rekla je Weber naglašavajući da je financijska pismenost u Hrvatskoj podcijenjena iako je upravo ona osnova za sigurnost u životu.

Sklonost riziku

Financijsku pismenost u Hrvatskoj  prokomentirao je i voditelj predstavljenih radionica Toni Milun, koji je izjavio da je razina uistinu slaba iako je samo financijsko znanje u Hrvatskoj sasvim solidno, problem je stav mladih.

‒ Mlade jako zanima ulaganje u kriptovalute, žele se obogatiti vrlo brzo, imaju sklonost riziku pa ih je važno upoznati s nedostacima ‒ poručio je Milun nadodajući da mladi misle ‘sve se može‘, dok je stav starijih ipak drugačiji.

Milun se na trenutak dohvatio i teme narodnih obveznica iznoseći podatak da u Hrvatskoj na tekućim i žiro računima ima ukupno 35 milijardi eura te da su one namijenjene ipak onim bogatijima kojima ‘ne treba novac dvije godine‘ pa su obveznice odlična investicija za njih.

Ipak, dok stariji znaju nešto više o alatima koji su dostupni na financijskom tržištu, mladi o tome nemaju gdje naučiti osim od vlastitih roditelja koji itekako prepoznaju vrijednost ovog projekta. Problem bi pak prilikom provedbe ovog projekta mogao biti nedostatak motivacije kod mladih, potvrđeno je na konferenciji. Ipak, prva edukacija održat će se za točno tjedan dana, 28. veljače, a organizatori projekta itekako su izrazili želju da ovo postane dugogodišnji projekt.

23. travanj 2024 20:57