Financije
StoryEditor

Revolut objavio prvi izvještaj o financijskom kriminalu, Hrvatska među zemljama s najmanje prijevara

18. Travanj 2024.
  • Prijevare s lažnim poslovima porasle su lani za 1.200 posto, a investicijske prijevare za 142 posto
  • Revolutov sustav za otkrivanje prijevara spriječio je potencijalne prijevare u iznosu od 550 milijuna eura
  • Hrvatska je jedna od zemalja u kojima je zabilježeno najmanje prijevara u Europi te je zauzela 27. mjesto prema broju žrtava prijevara na tisuću korisnika

Revolut, globalna financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta te više od 400 tisuća u Hrvatskoj danas je objavila svoj prvi izvještaj o financijskom kriminalu i sigurnosti potrošača, koji sadrži ekskluzivne uvide u prijevare. Izvještaj, koji se temelji na opsežnom internom istraživanju i analizi podataka, ima za cilj rasvijetliti rastuću industriju prijevara na globalnom nivou i pružiti jasna upozorenja u cilju zaštite korisnika. Revolut planira redovito ažurirati te podatke kako bi pratio trend prijevara, stoji u priopćenju.

Globalni izvještaj o prijevarama

Revolutov izvještaj otkriva rastuću prijetnju od prijevara, koje su oštetile ljude diljem svijeta za više od trilijun dolara u 2022. godini, prema GASA-i (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams report). Podaci Revoluta pokazuju da je ovaj fenomen nastavio rasti prošle godine, pri čemu je trend prijevara doživio značajne promjene, obilježene jačanjem prijevarnih tehnika čiji je cilj izvlačenje osjetljivih podataka o računu i osobnih podataka radi financijske dobiti. Financijski kriminalci intenzivirali su svoje napore, primjenjujući sofisticirane taktike kao što su obmanjujuće web-stranice, produljeni lanci plaćanja i napadi društvenog inženjeringa kako bi uhvatili žrtve u zamku.

Kako bi se borio protiv ovih prijetnji, Revolut je ostao proaktivan u održavanju koraka ispred dinamičnog trenda prijevara u 2023. Implementirao je poboljšane sigurnosne značajke, uključujući biometrijsku autentifikaciju i proaktivna upozorenja o procesu plaćanja, te je također dao prioritet obrazovnim inicijativama o prijevarama putem svog programa učenja u aplikaciji kako bi naoružao korisnike s potrebnim znanjem i alatima s ciljem zaštite od zlonamjernih aktera.

Prošle je godine Revolutov patentirani sustav za otkrivanje prijevara, koji se temelji na najsuvremenijem strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji, spriječio potencijalne prijevare u iznosu od 550 milijuna eura. Hrvatska je jedna od zemalja u kojima je zabilježeno najmanje prijevara u Europi te je zauzela 27. mjesto prema broju žrtava prijevara na tisuću korisnika.

Neovlaštena prijevara vs. ovlaštena prijevara

Izvještaj razlikuje neovlaštenu prijevaru, koju karakterizira hakiranje računa protivno dopuštenju žrtve, i ovlaštenu prijevaru odnosno obmanjujuću praksu koja uvjerava žrtvu da izvrši plaćanje.

Prema izvještaju, društveni inženjering i dalje je značajan pokretač za obje vrste prijevara, ali ima jači učinak kada se koristi za izvođenje ovlaštene prijevare.

Woody Malouf, voditelj odjela za financijski kriminal, komentirao je: Zaštita naših korisnika od sve veće prijetnje prijevara na globalnom nivou od najveće je važnosti u Revolutu. Naš prvi izvještaj o financijskom kriminalu i sigurnosti potrošača ne samo da osvjetljava brzi razvoj prijevara, već i pomaže pojedincima da budu oprezni. S našim naprednim sustavima za otkrivanje prijevara i posvećenošću inovacijama, osnažujemo naše korisnike da zaštite svoje financije i navigiraju digitalnim svijetom s pouzdanjem.

Trendovi neovlaštenih prijevara

Prijevare s karticama: čine 98 posto svih slučajeva prijevare, s uobičajenim taktikama koje uključuju i pokušaje krađe identiteta. Za zaštitu od tih tehnika, Revolutove jednokratne virtualne kartice nude veću razinu sigurnosti jer se mogu koristiti samo jednom, što rezultira znatno nižom stopom prijevara u usporedbi s tradicionalnim karticama.

Fizičke krađe: unatoč tome što čine jedan posto slučajeva prijevare, fizičke krađe dovele su do 39 posto svih gubitaka uslijed neovlaštene prijevare koje su doživjeli Revolutovi korisnici u 2023. Danas prevaranti djeluju u strukturiranim kriminalnim mrežama, mogu promatrati kako ljudi koriste svoje telefone i tehnikama nadziranja doći do njihovih šifri. Kako biste smanjili ovaj rizik, važno je uvijek paziti na okolinu kada dodajete PIN i ne spremati vjerodajnice za prijavu na telefon.

Trendovi ovlaštenih prijevara

Prijevare s lažnim poslovima: porasle su preko 1.200 posto tijekom 2023., ciljajući na mlade pojedince koji traže prilike za zaposlenje.

Investicijske prijevare: porasle su za 142 posto prošle godine. Većina tih prijevara vezana je uz ulaganja u Bitcoin ili druge kriptovalute. Anonimnost ulaganja u kriptovalute privukla je prevarante koji nude veće zajamčene povrate.

Prijevare pri kupnji: ostaju najpopularnija vrsta prijevara u svim zemljama, čineći 63 posto svih prijavljenih prijevara u 2023., ali manje od 15 posto ukupno ukradenih sredstava.

Revolut savjeti za izbjegavanje prijevara pri kupnji

Kupujte kod renomiranih i pouzdanih trgovaca – provjerite online recenzije. Pravi i pouzdani prodavači općenito će imati dobre recenzije, a ne kombinaciju loših ili nikakvih recenzija.

Postavljajte pitanja – budite oprezni ako prodavač izbjegava dijeljenje informacija ili vrši pritisak na vas da brzo izvršite plaćanje. Zahtijevajte osobni ili videopregled predmeta visoke vrijednosti i pribavljanje relevantne dokumentacije za provjeru vlasništva prodavatelja.

Odaberite siguran način plaćanja (kao što su Revolut jednokratne virtualne kartice!) – uvijek koristite debitnu ili kreditnu karticu. Prevaranti mogu tražiti da platite bankovnim transferom umjesto karticom. Transferima je teško ući u trag, a u slučaju prijevare, imamo ograničene mogućnosti povrata vašeg novca.

Nikada ne ignorirajte Revolutova upozorenja u aplikaciji, pogotovo ako prodavač vrši pritisak da plaćanje izvršite brzo.

Provjerite autentičnost web-stranice – upišite adresu u svoj web-preglednik. Ne slijedite linkove u neželjenoj e-pošti ili SMS porukama. Nakon što pristupite web-stranici, provjerite izgleda li relativno profesionalno. Boje, logotip ili izgled koji se ne doima ispravno mogu značiti da je web-stranica lažna.

I na kraju, uvijek zapamtite – ako se čini predobro da bi bilo istinito, vjerojatno tako i jest, poručuju iz Revoluta.

18. lipanj 2024 16:41