Financije
StoryEditor

Slatinska banka objavila preuzimanje Wüstenrot stambene štedionice

29. Svibanj 2024.

Nakon dugogodišnje pauze, konsolidacija na hrvatskom bankovnom tržištu opet se pokrenula. Nakon najave Nove ljubljanske banke (NLB) da je zanima Addiko banka, Slatinska banka u završnoj je fazi preuzimanja Wüstenrot stambene štedionice. U objavi na Zagrebačkoj burzi Slatinska banka je objavila da je zaključila Ugovor o kupnji cjelokupnog udjela u Wüstenrot stambenoj štedionici.

- Ova transakcija bit će zaključena konačnim odobrenjem od strane Hrvatske narodne banke i Europske centralne banke. Tijekom procesa donošenja odluke o kupnji sto posto udjela provedeno je dubinsko snimanje Wüstenrot stambene štedionice te je zaključeno da je sinergijski potencijal ove akvizicije značajan - stoji u priopćenju. Prema njihovim riječima, ključni razlozi akvizicije su slična veličina dviju organizacija, kvalitetan portfelj Wüstenrot stambene štedionice i zdrava bilanca s niskim nenadoknadivim kreditima (NPL), visok potencijal za sinergijske efekte, dugoročno stabilno i profitabilno poslovanje te baza od gotovo 150 tisuća postojećih klijenata.

Zadržat će poslovni model

Slatinska banka planira zadržati postojeći model poslovanja Wüstenrot stambene štedionice, vjerujući da kao jedina specijalizirana stambena štedionica na hrvatskom tržištu može dodatno ojačati poziciju u stambenom financiranju, posebice kada je riječ o mladim obiteljima te proširiti opseg poslovanja i unaprijediti svoje usluge, navodi se u priopćenju. Inače, Slatinska banka proteklih je nekoliko godina kapitalno ojačala zahvaljujući pozitivnim rezultatima poslovanja te stabilizacijom vlasničke strukture.

Prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, tri najveća dioničara su tvrtke Cset, zatim mađarski investicijski fond AU79 Capital Korlatolt Felelossegu Tarsasag te tvrtka 2M Consulting. Slovenska tvrtka Cset koja se bavi trgovanjem nekretninama, nedavno je ušla u vlasničku strukturu, 22. svibnja, kupivši 84.759 dionica, odnosno 9,44 posto udjela. Što se tiče prošle godine, Slatinska banka zabilježila je neto dobit od 900 tisuća eura. Bilanca banke povećala se za 11 posto, na gotovo 235 milijuna eura.

- Ova transakcija je transformacijska za Slatinsku banku, ali i poželjan scenarij za Wüstenrot stambenu štedionicu jer omogućuje nastavak njenog poslovnog modela. Obje institucije bit će ojačane sinergijskim učincima jer imaju komplementarne poslovne modele i upravljački tim koji je spreman za uspješnu provedbu ove transakcije. Slatinska banka omogućit će Wüstenrot stambenoj štedionici da iskoristi sve prednosti širokog spektra financijskih usluga i resursa Banke, što će rezultirati obostranim rastom i razvojem - zaključuje se u priopćenju.

17. lipanj 2024 04:00