Financije
StoryEditor

Tek 42 posto Hrvata štedi za mirovinu, životno osiguranje ugovaramo sedam puta manje od prosjeka EU

31. Listopad 2022.

Prema istraživanju agencije IPSOS Puls provedenom 2021. godine, 81 posto građana brine o svemu što su stekli i nastoje to zaštiti, a čak 90 posto ih želi sebi i svojoj obitelji osigurati miran san. Međutim, nasuprot tome, tek 42 posto građana Hrvatske štedi za dane kada će biti u mirovini, stoji u priopćenju Hrvatskog ureda za osiguranje prilikom Svjetskog dana štednje. 

Iako, naravno, nije lako u današnjim gospodarskim okolnostima štedjeti, dostupni su nam financijski proizvodi koji nam omogućuju da uz minimalna mjesečna odricanja štedimo na duge staze.

Uz štednju u trećem stupu mirovinskog osiguranja, još jedna mogućnost za akumuliranje sredstava za sigurniju budućnost svakako je i polica životnog osiguranja koja osim zaštitne može imati uključenu i štednu komponentu. Hrvatska društva za osiguranje pružaju vrstu osiguranja koja građanima omogućuju dugoročnu ali i sigurnu namjensku štednju kroz police životnih osiguranja čiji je primarni smisao financijska zaštita vaše trenutne ili buduće obitelji u slučaju vaše smrti ili teške bolesti. 

Iako se ponekad možda nije ugodno suočiti s idejom smrti ili gubitkom voljene osobe, odgovorno je imati na umu činjenicu kako će se vaša obitelj u takvim situacijama suočiti s različitim financijskim izazovima. Životna osiguranja su neoporeziva i danas postoji mnoštvo različitih vrsta polica koje je moguće prilagoditi vlastitim potrebama kombinirajući pritom više različitih polica istovremeno.

Društva za osiguranje pružaju široku ponudu polica životnog osiguranja, a u Hrvatskoj su najpopularnije sljedeće vrste životnih osiguranja: klasično i mješovito životno osiguranje – ova vrsta police financijski pomaže obitelji osiguranika isplatom ugovorenog osiguranog iznosa u slučaju smrti zbog bolesti ili nezgode dok po isteku trajanja ova polica osiguranja može postati oblik štednje, a osiguraniku se isplaćuje ugovoreni osigurani iznos uz mogućnost sudjelovanja u dobiti.

Osiguravatelji pomažu u štednji 

Društva za osiguranje važni su pružatelji štednje za mirovinu kroz različite oblike životnih osiguranja, te upravljanje i vođenje mirovinskih fondova. Također pružaju kroz rentno osiguranje važan oblik isplate kapitaliziranih mirovina te su i jedan od ključnih pružatelja usluge zdravstvenog osiguranja i skrbi za starije osobe.

Primjerice, rentno životno osiguranje polica je koja se ugovara upravo kako bi si osigurali zreliju životnu dob lišenu egzistencijalnih briga. Po završetku uplate premije – korisniku se isplaćuje ugovorena mjesečna renta kao dodatan izvor prihoda ali i dopuna klasičnoj mirovini. U slučaju da korisnik ne doživi isplatu – mjesečnu rentu moguće je i naslijediti. S druge pak strane, štednja kroz police životnih osiguranja može se iskoristiti i u druge svrhe poput – podizanja pozajmice od društva za osiguranje, kao jamstvo pri podizanju kredita u banci ili kao alat za ulaganje u sigurne investicijske fondove.

Drugim riječima, policu investicijskog životnog osiguranja moguće je vezati uz ulaganje u investicijske fondove i ostale oblike investiranja koji nose veći prinos te predstavlja sigurno i jednostavno ulaganje uz pokriće za slučaj smrti osiguranika. Ova opcija životnog osiguranja pogodna je za sve one koji su voljni investirati ali i preuzeti rizik te istovremeno biti osigurani.

Važno je pritom istaknuti da dobit iz ovakve police može biti poprilično visoka, ali realno gledano može ići i u drugom smjeru budući da se može dogoditi i pad vrijednosti kapitala u koji se ulaže što ovisi o brojnim kretanjima na promjenjivom tržištu kapitala, stoga ugovaratelj ove vrste police životnog osiguranja samostalno snosi rizik ulaganja.

Kako navode u priopćenju, nedovoljna briga za vlastitu budućnost te nedovoljno razvijena svijest o kulturi osiguranja općenito razlozi su zbog kojih građani u Hrvatskoj police životnih osiguranja ugovaraju čak 7 puta manje u odnosu na prosjek Europske unije.

To je ujedno i razlog zbog kojeg društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje aktivno djeluju na promicanju znanja o dobrovoljnoj štednji kroz police životnih osiguranja ali i širenju financijske pismenosti provodeći brojne edukacije kako za mlađu populaciju, tako i za druge generacijske skupine, kao inicijatori projekta ‘Financijska pismenost u Republici Hrvatskoj‘. 

Kako bi građanima dodatno približili opcije, mogućnosti i proizvode koje osiguratelji nude, u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine, Hrvatski ured za osiguranje u suradnji s društvima za osiguranje i uz potporu Hrvatske gospodarske komore provodi edukativno-informativni projekt ‘Sigurnije sutra‘

Cilj projekta je povećati razumijevanjem financijskih proizvoda i pojmova na području osiguranja da bi se građani mogli pravovremeno i adekvatno zaštititi od brojnih privatnih i poslovnih rizika ali i štedjeti na siguran način. 

21. travanj 2024 09:07