Financije
StoryEditor

Utjecajni financijaš diže posrnulu ‘korona dionicu‘ iz pepela

24. Listopad 2024.
foto Shutterstock

Tehnološke dionice koje su imale zvjezdane trenutke tijekom pandemije koronavirusa trenutno ‘stružu‘ po dnu u odnosu na svoje rekordne vrijednosti. Ipak, dio utjecajnih financijaša smatra ih odličnom prilikom. Jedna od takvih dionica je Peloton, američki proizvođač sobnih bicikala i pokretnih traka za trčanje. Cijena Pelotona na burzi u srijedu je jurnula gotovo 11 posto nakon što je David Einhorn, vlasnik hedge fonda Greenlight Capital izjavio kako je ta dionica značajno podcijenjena, prenosi CNBC. Greenlight Capital tijekom ljeta kupio je udjel u Pelotonu vrijedan malo manje od sedam milijuna dolara. 

Einhornova izjava pomaknula je cijenu Pelotonove dionice na 6,4 dolara, što je doslovno sitniš u odnosu na vrijednosti prije nekoliko godina. U vrijeme ‘zaključavanja‘ po izbijanju pandemije u proljeće 2020. godine dionica je jurnula na burzi s obzirom na očekivanja o velikom skoku prodaje. Investitori su očekivali da će mnoštvo ljudi koji su se prije pandemije redovno rekreirali kupovati Pelotonove sprave za vježbanje kako bi i tijekom ‘ostanite doma‘ načina života zadržali zdrave navike i ostali u formi.

Očekivanja nisu bila neutemeljena. U studenom 2020. kompanija je objavila da je prodaja skočila 232 posto na 758 milijuna dolara, a u cijeloj fiskalnoj 2020. prihodi su se udvostručili na 1,8 milijardi dolara. Pandemijska godina donijela je još jedan rijedak ‘dar‘ za Peloton – kompanija koja od svog osnivanja 2012. iz kvartala u kvartal posluje uglavnom s gubitkom u 2020. je zabilježila dobit od 63 milijuna dolara.

Problemi i skandali

Takav rezultat motivirao je vodstvo kompanije da za fiskalnu 2021. postavi ljestvicu prihoda na čak 3,5 milijardi dolara. Iduća fiskalna godina bila je još bolja i od tih optimističnih očekivanja; zaključena je sa 4,1 milijardom dolara prihoda. No, slabljenje pandemije dovelo je i do slabljenja poslovanja, koje je već 2022. palo za trećinu.

Doduše, pad potražnje zbog labavijih epidemioloških mjera nije bio jedini razlog pada poslovanja. Uslijed tadašnjeg poremećaja u dobavnim lancima, kupci Pelotonovih sprava žalili su se na višemjesečna čekanja na isporuku, a kad bi sprave i došle, nerijetko su imale probleme u radu. Nekvalitetna proizvodnja na kraju je eskalirala jezivim rezultatom. Sredinom 2021. kompaniju je potresao skandal s desecima ozlijeđenih koji su koristili Pelotonove sprave za vježbanje, a jedno šestogodišnje dijete od zadobivenih ozljeda je i preminulo.

Sve se odrazilo i na kretanje cijene dionice. Pelotonova dionica početak 2020. dočekala je na cijeni od 27 dolara, da bi već nakon Božića te godine vrijedila gotovo 163 dolara, odnosno 604 posto više. Pri toj cijeni, tržišna kapitalizacija Pelotona iznosila je 45 milijardi dolara. Međutim, od početka 2021. krenulo je i klizanje cijene koje nije stalo sve do današnjih dana. Početkom ovoga tjedna cijena je iznosila manje od pet dolara čime se tržišna kapitalizacija spustila na 2,4 milijarde dolara. Drugim riječima, u odnosu na vrhunac s kraja 2020. godine, Pelotonova dionica danas vrijedi 96 posto manje. I ne samo to - sadašnja cijena 78 posto je niža od cijene iz početne ponude dionica iz 2019. godine.

24. listopad 2024 20:32