Klub izvoznika
StoryEditor

Končar D&ST: Prvi srednji energetski transformator s certifikatom ugljikova otiska

02. Travanj 2022.
Vanja Burulfoto Dražen Lapić
U veljači je Končarov transformator za novoga kupca u Španjolskoj uspješno prošao provjeru ugljikova otiska koju je provela certifikacijska kuća Société Générale de Surveillance

U tvrtki Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) za isporuku je spreman transformator snage od 80 MVA za novoga kupca u Španjolskoj, jednog od španjolskih distributera u vlasništvu talijanske energetske grupacije.

Transformator je uspješno ispitan potkraj 2021. i montirat će se u transformatorsku stanicu Nueva Celulosa koja se gradi u sklopu proširenja i jačanja električne mreže u industrijskoj zoni Motril u Granadi, glavnom gradu istoimene pokrajine. Uz turizam najvažnija je gospodarska djelatnost Granade staklenička proizvodnja povrća i voća, stoga je jedan od zahtjeva španjolskoga kupca bio ugraditi mrežu za zaštitu od ptica oko hladila transformatora.

Posebnost je projekta što se prvi put izdaje certifikat za ugljikov otisk proizvoda (Products Carbon Footprint – CFP) za srednje energetske transformatore D&ST-a. Tijekom veljače transformator je uspješno prošao provjeru ugljikova otiska certifikacijske kuće Société Générale de Surveillance (SGS).

SGS je u suradnji s D&ST-om 2021. izradio studiju CFP-a prema smjernicama norme ISO 14067:2018 u kojoj su dana načela, zahtjevi i smjernice za kvantifikaciju te izvještavanje o ugljikovu otisku proizvoda. Tako je hrvatska tvrtka osigurala sredstvo za izračunavanje i posljedično smanjenje ugljikova otiska svojih proizvoda.

ISO 14067 dio je niza normi ISO 14060 koji se odnosi na kvantifikaciju, praćenje, izvještavanje i validaciju emisija stakleničkih plinova, kao potpora niskougljičnim održivim tvrtkama.

27. travanj 2024 07:14