Klub izvoznika
StoryEditor

Zajedničko ulaganje Končara i Siemens Energyja u proizvodnju transformatorskih kotlova

12. Srpanj 2024.
Tim Holt, Gordan Kolakfoto Boris Ščitar

Povijesno visoka potražnja za transformatorima jedan je od najizraženijih rezultata zelene energetske tranzicije, koja je na području Europske unije u svom punom zamahu, a jedna od ključnih komponenti za njihovu proizvodnju upravo su transformatorski kotlovi. Upravo zato, predstavnici društava Končar i Siemens Energy potpisali su Sporazum o zajedničkom pothvatu (Joint Venture).

Dva partnera surađuju još od 1994. u sklopu zajedničkog društva Končar – Energetski transformatori (KPT) te će sporazumom produbiti dosadašnje partnerstvo u novom društvu Končar – Transformatorski kotlovi (KTK) čija će djelatnost biti proizvodnja i prodaja transformatorskih kotlova. Preduvjet za zaključenje transakcije uključuje ishođenje odobrenja za transakciju od strane nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja

Riječ je o strateškom partnerstvu koje će omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta, prodaju dijela budućeg proizvodnog kapaciteta Siemens Energyju, međusobnu razmjenu znanja i kompetencija, podjelu rizika te znatno veći plasman transformatorskih kotlova na globalno tržište. Cilj transakcije između dvaju dugogodišnjih partnera je suradnja u obliku društva u zajedničkom vlasništvu, u kojem će Končar biti većinski vlasnik sa 60 posto udjela, dok će Siemens Energy biti vlasnikom 40 posto udjela. Ishod suradnje bit će izgradnja novog pogona za proizvodnju transformatorskih kotlova na Končarevoj lokaciji u Sesvetskom Kraljevcu. 

- Današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja početak novog zajedničkog pothvata koji će donijeti mnoge koristi ne samo za Grupu Končar i Siemens Energy, već i za našu državu u cjelini. Osnivanje zajedničkog društva za proizvodnju transformatorskih kotlova u kojem će Končar biti većinski vlasnik predstavlja sinergiju znanja, iskustva i inovacija. U svijetu koji se ubrzano mijenja i suočava s izazovima energetske tranzicije, transformatori igraju ključnu ulogu u osiguranju pouzdane i učinkovite opskrbe električnom energijom - kazao je ovom prilikom  Marko Primorac, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, te je naglasio važnost održivosti u današnje vrijeme kada je ona postala ključna riječ u globalnoj ekonomiji. Prema riječima Primorca, ulaganje u inovativne i ekološki prihvatljive tehnologije doprinosi ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova i prelaska na zelenu energiju. 

Sporazum su potpisali Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara i Tim Holt, član globalne Uprave Siemens Energyja na svečanosti u prostorima Končara. 

- Združivanjem Končara i Siemens Energyja kao dvije etablirane visokotehnološke tvrtke nedvojbeno osiguravamo snažniju prepoznatljivost i konkurentnost u čitavom svijetu te posebice na području Europe, višu otpornost na krize, ubrzanu operativnost i višu učinkovitost u srodnim djelatnostima. Samim time, stvaramo priliku za značajan rast poslovanja te dugoročno osiguravanje sigurnijih i boljih radnih uvjeta za naše ljude - istaknuo je Gordan Kolak

Tim Holt, član globalne Uprave Siemens Energyja, prilikom potpisivanja sporazuma kazao je kako će ovo buduće postrojenje godišnje će proizvoditi oko 160 kotlova za velike energetske transformatore što će biti dovoljno za opskrbu energijom 2,4 milijuna kućanstava godišnje, a Končar je, prema njegovim riječima, prirodan partner jer posjeduje potrebnu ekspertizu za glatku i brzu proizvodnju visokokvalitetne opreme. 

Podsjećamo, po osnutku Končara davne 1921. godine, prvi vlasnik tadašnjeg poduzeća bio je upravo Siemens, koji je suradnju s Končarom nastavio 1994. osnutkom zajedničkog društva Končar – Energetski transformatori, s udjelom vlasništva Siemens (danas Siemens Energy) 51 posto i Končar posto.

03. rujan 2024 20:43