Klub izvoznika
StoryEditor

Lanjski prihod AD Plastik Grupe manji od plana, ugovaranje novih poslova ide dobro

11. Ožujak 2023.
Marinko Došenfoto Ratko Mavar
Već u prva dva ovogodišnja mjeseca AD Plastik Grupa ugovorila je nove poslove s grupom Stellantis za europsko tržište, s očekivanim prihodima od 95,4 milijuna eura u sedam godina

Poslovanje AD Plastik Grupe u 2022. bilo je pod velikim utjecajem geopolitičke situacije i posljedica rusko-ukrajinskog sukoba, pri čemu su se nastavili i izazovi iz prethodnog razdoblja, prije svega nedostatak poluvodiča koji je rezultirao smanjenim kapacitetima proizvodnje automobila u Europi.

U takvim okolnostima Grupa je ostvarila prihod od 826,2 milijuna kuna, što je bilo 26,6 posto manje nego godinu prije.

– Situacija je očekivano utjecala i na financijski rezultat, koji je lošiji od planiranoga, ali unatoč zahtjevnosti razdoblja očuvana je financijska stabilnost kompanije, uza znatno razduživanje. Prema svim najavama, kriza zbog nedostatka poluvodiča postupno se privodi kraju i očekuje se da bi trebala završiti do kraja godine. No geopolitička situacija i njezine posljedice najveći su rizici u trenutačnom poslovanju, stoga je i dalje nužan oprez u planiranju i poslovanju. Ovo je jedno od najzahtjevnijih razdoblja u poslovanju, ali vjerujem da je najgore za nama – komentirao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, napomenuvši da je kompanija istodobno maksimalno usmjerena na sklapanje novih ugovora i stjecanje novih znanja.

U prošloj je godini Grupa ugovorila više od 200 milijuna eura novih poslova za europsko tržište, a i ova je godina u tom smislu počela prilično dobro.

Već u prva dva ovogodišnja mjeseca AD Plastik Grupa ugovorila je nove poslove s grupom Stellantis za europsko tržište, s očekivanim prihodima od 95,4 milijuna eura u sedam godina.

22. srpanj 2024 12:28