Klub izvoznika
StoryEditor

Na krovovima Končarevih tvornica bit će devet fotonaponskih elektrana

31. Kolovoz 2024.
Potpisivanja Sporazuma o zajedničkom pothvatu između Končara i Siemensa. Gordan Kolakfoto Boris Ščitar
Vodeći hrvatski izvoznik koji s izvoznim proizvodnim programom snažno sudjeluje u provedbi Europskoga zelenog plana nakon sagrađene četiri elektrane na krovovima svojih pogona uskoro će imati i pet novih

Nakon što je na krovove svojih tvornica na zagrebačkom Jankomiru i Fallerovu šetalištu Končar postavio četiri integrirane fotonaponske elektrane, kako piše list Končarevac, vodeći hrvatski izvoznik koji sa svojim izvoznim proizvodnim programom snažno sudjeluje u realizaciji Europskoga zelenog plana do kraja iduće godine na krovovima svojih tvornica sagradit će još pet fotonaponskih elektrana.

Priprema projektne dokumentacije za gradnju počela je još prošle godine. Ukupna je vrijednost investicije blizu dva i pol milijuna eura, od čega će se pedeset posto financirati iz europskoga Modernizacijskog fonda, namijenjenoga potpori trinaest članica Europske unije s nižim prihodima u svrhu postizanja ciljeva Europskoga zelenog plana podupiranjem zelene i socijalno pravedne tranzicije.

Pojedinačno je nositelj projekata pet Končarevih tvrtki (Distributivni i specijalni transformatori, Električna vozila, Aparati i postrojenja, Metalne konstrukcije te Energetika i usluge, koje su od 1. srpnja pripojene Končaru d.d.), a elektrane će se graditi na krovovima njihovih pogona na Jankomiru, Borongaju i Fallerovu šetalištu.

Buduće elektrane povećat će energetsku učinkovitost proizvodnjom električne energije kojom će Končareve tvrtke pokrivati dio svojih potreba, posljedično smanjiti režijske troškove i povećati stupanj energetske samodostatnosti te pritom smanjiti ukupan ugljikov otisak Grupe Končar. Novih pet elektrana smanjit će emisije ugljikova dioksida u navedenim Končarevim tvrtkama od 23 do gotovo 90 posto.

08. rujan 2024 23:53