Klub izvoznika
StoryEditor

Prihodi Končara u drugom kvartalu porasli za 20,5 posto

28. Srpanj 2022.

Tvrtka Končar je u drugom tromjesečju ove godine ostvario povećanje poslovnih prihoda za 20,5 posto i ugovorenosti za 20,2 posto, a ovim rezultatima se trebaju pridodati i konsolidirani rezultati Dalekovod Grupe. Kako je navedeno u priopćenju, zabilježen i povratak na tržište Iraka, gdje je Končara potpisao 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju HE Haditha. Unatoč nastavku pozitivnog trenda poslovanja i izvrsnim financijskim pokazateljima, Grupa Končar prvo polugodište zaključuje i uz visoku razinu opreza uslijed nepredvidivih i nestabilnih globalnih okolnosti.

Uz odlične rezultate na ugovaranju novih poslova koji osiguravaju daljnji rast poslovanja ostvareni su i izuzetno dobri financijski rezultati. Međutim, potencijalna nova gospodarska kriza uzrokuje izniman pritisak na operativnu učinkovitost i zahtijeva primjerenu reakciju te stalni kontakt s kupcima i dobavljačima. U protekle dvije godine znatno smo povećali volumen poslovanja te smo u ovu poslovnu godinu ušli s povijesno najvećom ugovorenošću, no ovakav rast cijena energenata nismo mogli predvidjeti i to će zasigurno utjecati na naše procese i troškove. Očekujemo kako će u srednjoročnom razdoblju ova situacija imati za posljedicu smanjivanje profitnih marži, jer nećemo sve troškovne čimbenike biti u mogućnosti u cijelosti ugraditi u cijene svojih proizvoda. U sljedećem razdoblju, bez obzira na sve nestabilnosti i ograničenja s kojima se suočavamo, prioritet je zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti, nastaviti s investicijskim aktivnostima te aktivnostima daljnje integracije Dalekovoda u poslovanje KONČARA - istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Također, unatoč nepredvidivim i nepovoljnim okolnostima knjiga narudžbi Grupe i dalje raste. U prvom polugodištu ugovoreni su novi poslovi vrijedni čak 2.624,6 milijuna kuna, što je za 446,4 milijuna kuna ili 20,5 posto više u odnosu na prošlu godinu. Pritom ponajveći značaj pripada izuzetno važnom, 65 milijuna eura vrijednom ugovoru potpisanom u lipnju s iračkim ministarstvom elektroenergetike za revitalizaciju HE Haditha, koju je 80-ih godina prošlog stoljeća izgradila upravo Grupa Končar.  

Odnos realiziranih i novougovorenih poslova, book-to-bill ratio, izuzetno je povoljan i iznosi 1,37. Nadalje, stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju lipnja 2022. iznosi 5.717,6 milijuna kuna, što je 14,2 posto više u odnosu na stanje na početku godine i 904,0 milijuna kuna više u odnosu na stanje na isti dan prošle godine. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za gotovo 1 milijardu kuna te ukupno iznosi 6.707,0 milijuna kuna.

Kad je riječ o prihodima od prodaje proizvoda i usluga Končarevih društava, ostvareno je ukupno 1.915,6 milijuna kuna, što je 322,5 milijuna kuna ili 20,2 posto više u odnosu na ostvareno u prvom polugodištu 2021. godine. Uključivanjem Dalekovoda u financijske izvještaje Končar prihodi se povećavaju za dodatnih 261,4 milijuna kuna i iznose 2.177,0 milijuna kuna. Pritom se pribrajaju samo prihodi Dalekovod Grupe u drugom kvartalu.

Tako konsolidirana neto dobit Končarevih društava iznosi 224,6 milijuna kuna i veća je za 150,7 milijuna kuna. Naposljetku, ostvarena EBITDA iznosi 284,6 milijuna kuna i veća je za 154,9 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDA-u prvom polugodištu 2021. godine.

EBITDA marža iznosi 14,9 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 8,1 posto. Normalizirana EBITDA iznosi 140,1 milijun kuna i veća je za 23,6 milijuna kuna od normalizirane EBITDA-e ostvarene za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine.

19. travanj 2024 13:45