Komentari
StoryEditor

Edis Felić: Za najmoprimce na Baniji ne vrijedi Vladin zaključak

05. Travanj 2021.
Područje Sisačko-moslavačke županije nastradalo od potresa, Petrinjafoto Ratko Mavar
Vlada je donijela zaključak kojim se kućanstva na Baniji oslobađaju plaćanja struje za prva tri mjeseca ove godine. Međutim, zaboravljeni su najmoprimci stanova čiji su vlasnici tvrtke – oni struju moraju plaćati

Obratila nam se tvrtka Sisak stan, koja građanima Siska iznajmljuje stanove i u kojoj smatraju da su upravo njihovi najmoprimci oštećeni jer moraju plaćati struju za razliku od ostalih vlasnika stanova u potresom pogođenom području. U HEP-u pak misle drukčije, kao i u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Stvar nije jednostavna i u ovom slučaju krivicu ne bih prebacivao na HEP, a objasnit ću i zašto, nego je odgovornost prije svega Ministarstva, na čiji je prijedlog Vlada donijela odluku da se domaćinstva na potresom pogođenom području od 29. prosinca 2020. oslobode plaćanja električne energije za prva tri mjeseca ove godine. Tvrtke pak toga nisu oslobođene i sad je stvorena specifična situacija jer korisnici stanova u vlasništvu tvrtke Sisak stan moraju plaćati struju budući da se brojila vode na tvrtku, a ne na najmoprimce. Riječ je o stanovima koji su diobenom bilancom Željezare Sisak 1991. pripali Sisak stanu. Za te se zgrade električna energija obračunavala i plaćala prema jednom brojilu, što je naslijeđeno stanje, jer nije bilo, tvrde u Sisak stanu, tehničkih mogućnosti to riješiti drugačije.

Obročna otplata

– S obzirom na to da su brojila električne energije registrirana na pravnu osobu, a krajnji su korisnici najmoprimci, HEP Opskrba odbija uvažiti navedenu činjenicu. Navedeni najmoprimci uglavnom su starija siromašna populacija te su jedina kategorija stanovništva koja nije oslobođena troška električne energije – kažu u Sisak stanu.

U HEP Opskrbi pak smatraju da ne postoji mogućnost da se najmoprimcima u spomenutim zgradama oprosti dug jer smatraju da to i nije dug najmoprimaca, nego Sisak stana. Pozivaju se na zaključak Vlade i odluku Glavne skupštine HEP-a na temelju kojih je donesena odluka o otpisu potraživanja za energiju krajnjim kupcima kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine.

– Tvrtka koju navodite je kupac HEP Opskrbe. S obzirom na to da se navedeni kupac ne nalazi u kategoriji potrošnje kućanstvo, na njega se ne odnosi zaključak Vlade i ne može se primijeniti spomenuta odluka Uprave, pa nije moguće provesti otpis potraživanja. HEP Opskrba u ovom kao i drugim sličnim slučajevima, nastojeći pomoći i izaći ususret svojim kupcima, nudi mogućnost obročne otplate dospjela duga (reprogram), ovisno o visini i trajanju dugovanja – poručuju iz HEP Opskrbe.
Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kojem smo također poslali upit, samo su poručili da su informirani o tome da nam je HEP poslao odgovor. To praktično znači da je Ministarstvo zauzelo isto stajalište, što je veći problem nego kada HEP tako odgovori jer se HEP, svidjelo se to nekome ili ne, mora držati zaključka Vlade.

Prava adresa

Dakle, prava adresa za rješavanje ovog problema je Ministarstvo gospodarstva, koje može, ako želi, doraditi svoj zaključak pa uzeti u obzir i ovu specifičnu situaciju da postoje tvrtke koje iznajmljuju stanove na koje su upisana brojila za struju i da takvim tvrtkama oprosti dug za struju jer nju troše fizičke osobe, a ne pravne. Tek kad bi takvu odluku donijela Vlada, onda bi i HEP Opskrba mogla takvu odluku provesti. Bez Vladine odluke, čak i da pretpostavimo da u HEP-u imaju volju, ne mogu ništa uraditi.
U spomenutom slučaju, naglašavaju iz Sisak stana, riječ je o podstanarima niske platežne moći koji su teško sastavljali kraj s krajem i prije potresa i oslobađanje od plaćanja struje dobro bi im došlo. Zato apeliramo na Vladu da spomenuti zaključak proširi i na tvrtke koje iznajmljuju stanove građanima na području Banije, jer će posredno i njima pomoći da prežive sve ove viruse i potrese koji su ih snašli u zadnjih godinu dana.

POST SCRIPTUM

Iz tvrtke Sisak stan poslali su nam i dopis iz HEP-a kojim je odgovoreno na njihov zahtjev da se riješi taj specifičan slučaj naplate struje za stanove koje iznajmljuje tvrtka. Uz pozivanje na Vladin zaključak, u HEP Opskrbi nude izlaz za najmoprimce na način da Sisak stan sam donese odluku da otpiše režije za svoje najmoprimce, a da tvrtka umjesto njih plaća struju. Inače, Sisak stan je mikrotvrtka koja je zbog potresa ostala bez 40 stanova koje je iznajmljivala te 900 kvadrata poslovnog prostora, što znači da je ostala, kažu u njoj, bez trećine godišnjeg prihoda. To je veliki pad za jednu tvrtku, pogotovo ako se bavi iznajmljivanjem stanova na Baniji, kojoj inače prijeti iseljavanje, pa samim time i mogući daljnji pad prihoda Sisak stana i to bi u Vladi, ali i HEP-u trebali znati prepoznati.

26. travanj 2024 11:32