Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Nevolje meksičkog piva s koronavirusom

07. Veljača 2020.

Zasad je najveća kolateralna hrvatska žrtva koronavirusa dio ugostitelja. Promet jednoga kineskog restorana u Splitu, 10.790 kilometara od Wuhana, zbog straha od virusa pao je 80 posto. Pad prometa osjetili su i neki drugi kineski restorani i wok-barovi, a prema pisanju Index.hr-a, čak su zabilježene i telefonske prijetnje.

Druga podjednako bizarna posljedica osjetila se još dalje, 13.410 kilometara zapadno od Wuhana, u glavnom gradu Meksika. U Ciudad de Méxicu je, naime, sjedište grupe Modelo, pivovare najpoznatije po pivu Corona, koje je odmah dovedeno u vezu s kineskim virusom.

Poznate su priče o sličnim nevoljama s nazivima proizvoda i tvrtki. Bomboni Ayds bili su u SAD-u hit sve dok nije došao došao AIDS, pa bombone nije spasila ni promjena naziva u 'Diet Ayds'. Tvrtka Isis Pharmaceuticals nakon pojave terorističke skupine Isis morala se spašavati od propasti promjenom naziva u Ionic Pharmaceuticals. Tih dviju priča sjetili su se u Financial Postu nakon što se meksičko pivo, ni krivo ni dužno, našlo u glavnoj ulozi u najvećoj globalnoj virtualnoj zezalici. Jedna od otrovnijih dosjetki je ona da je i Corona promijenila ime kako bi izbjegla bilo kakvu vezu s koronavirusom… u Ebolu.

No, profesorica marketinga Joanne McNeish objašnjava da pivo nije 'ozbiljna' hrana, nego se povezuje s relaksacijom, i tvrdi da proizvođači Corone mogu mirno nastaviti poslovati i promovirati se. Čini se da je stara marketinška izreka 'samo neka se priča, pa makar i dobro' jača od svih boleština.
 

19. travanj 2024 20:10