Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: NOVI OBIČAJI - Nekad na svadbama bili do zore, sad bismo mogli u zoru u svatove

17. Listopad 2020.
svadba koronavirus

Očekivano, situacija s koronavirusom zaoštrava se s prvim jesenskim kišama. Prošlih tjedan dana oboljelo je rekordnih 2549 građana Hrvatske (s dramatičnih 748 novih slučajeva objavljenih u srijedu ujutro), a 25 je umrlih, srećom ipak manje nego rekordnih 30 žrtava od prije mjesec dana. Školski sustav malo-pomalo kapitulira – na kompletnu online nastavu prešlo je 18 škola, još 89 kombinira nastavu online i uživo, a 84 posto škola još odolijeva.

Pozitivno je 288 učenika i 33 prosvjetna djelatnika, a u samoizolaciji je 3800 učenika i 106 prosvjetara. Virus hvataju i studenti, među kojima ima i stranaca u Zagrebu i Splitu. Pogon proizvođača tekstilnih i kožnatih dijelova koji se ugrađuju u vozila Kostel prometa u Poznanovcu zatvoren je zbog 34 pozitivna zaposlenika i ostalih 68 u samoizolaciji. Također očekivano, zaoštrene su epidemiološke mjere, među kojima su šira obveza nošenja maski, ograničenje društvenih okupljanja i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do ponoći (što vrijedi i za klubove i svadbe), uza zabranu plesnih podija i švedskog stola i omogućavanje četiri kvadrata po osobi zbog distance.

Kao i obično, kafići i restorani bili su u prvom planu. Ipak, prema riječima predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja Marina Medaka, ugostitelji će poštovati mjere. Pa što im drugo preostaje kad je kazna za tvrtke i obrte koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera 20 – 70 tisuća kuna. Ne treba mnogo matematike da se ustanovi kako ovi uvjeti vode ugostitelje u gubitak.

Oni su odmah u razgovoru s predstavnicima Stožera prenijeli taj zahtjev, ali Stožer za to – nije nadležan. Prenijet će Vladi…
Dodatno opterećenje su COVID-redari, koje trebaju platiti ugostitelji, po jednog na svakih 50 gostiju, koji će kontrolirati pridržavaju li se gosti mjera. Apsurd je u tome što za goste, dakle fizičke osobe, nema sankcija, niti se o njima razmišlja.

Nema sankcija ni za koronazabave – kako one u privatnom aranžmanu, tako i za masovna okupljanja mladih na javnim mjestima poput platoa ispred HNK ili Muzeja suvremene umjetnosti.

A ugostitelji? Dosjetit će se jadu. Mogao bih se kladiti da će svadbe pomaknuti početak prema jutarnjim satima. Nekad smo se sa svatova vraćali u ranu zoru, a sad ćemo u ranu zoru u svatove.

19. travanj 2024 04:50