Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Zašto kupujemo jeftino, a ne hrvatsko

17. Siječanj 2021.

Fotorobotu hrvatskog potrošača kod kupnje hrane najvažnije je da bude jeftina. Cijena je presudna za čak 54 posto hrvatskih ispitanika u istraživanju Europske komisije objavljenom prošlog mjeseca, koje je ovog tjedna prenijela agencija Smarter.

Cijena je najvažnija kod kupnje za ispitanike iz još devet država, ali za prosječnog stanovnika Europske unije najvažniji su okus, zatim sigurnost, pa tek onda cijena. U Hrvatskoj je osim cijene vrlo važna sigurnost (za 50 posto ispitanih), a tek onda je plasiran okus (najvažniji za 37 posto kupaca), rok trajanja (35 posto), nutritivni sastav (34 posto) i tek onda podrijetlo (32 posto).

Akcija 'Kupujmo hrvatsko' ipak je samo zgodan slogan, ali znatno manje efikasan od pandana – 'Kupujem slovensko'. U Sloveniji je, naime, geografsko podrijetlo najvažniji faktor (kao i u Njemačkoj i Švedskoj). Upravo cijena i podrijetlo povezani su uzročno-posljedično. Domaća hrana u prosjeku je skuplja od uvozne, i to ne samo od najjeftinije uvozne hrane 'Ž-kategorije'. A to nije samo pitanje slogana i kampanje, nego (ne)efikasnosti domaćih proizvođača i preskupe države koja ne zna stvoriti uvjete za bolju konkurentnost.

19. travanj 2024 00:29