Konferencije i edukacije
StoryEditor

Čulo: Hrvatska pošta prva će uvesti uslugu robotiziranog skladišnog sustava

15. Srpanj 2024.

Pripreme za najuzbudljiviji gospodarski dan u ovoj godini, tradicionalni Liderov skup Dan velikih planova, koji će se 18. rujna održati u Zagrebu u punom su jeku. Važnost ovakvog skupa za čelne ljude domaćeg gospodarstva sve je veća jer izazova s kojima se suočavaju, nažalost, još uvijek ne nedostaje. Naime, iako je inflacija koja je rezultirala snažnim skokom cijena materijala donekle zauzdana, a središnje banke najavljuju pojeftinjenje kapitala, to ne znači da makroekonomsko okruženje nudi ‘mirnu plovidbu‘. Prerađivačka industrija još se oporavlja od poremećaja dobavnih lanaca, a geopolitičkih rizika u svijetu koji prijete destabilizacijom cijelih regija još je više nego prije godinu dana. K tome, nedostatak radne snage više nije akutan, već kronični problem gospodarstva.

U tom kontekstu, Liderov Dan velikih planova zasigurno će, kao i svake godine, pružiti zanimljive osvrte na aktualno gospodarsko stanje te prognoze i predviđanja za iduću godinu iz perspektive čelnih ljudi najvažnijih domaćih kompanija. Jedan od njih je i Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte (HP), jedne od kompanija čije je poslovanje posljednjih godina usponom internetske trgovine bitno transformirano. Prema njegovim riječima, poštanska i logistička industrija suočavaju se s velikom promjenom u strukturi pošiljaka koja jasno ocrtava obrise budućnosti njihova poslovanja, a to su paketi.

Paketi obaraju rekorde

– To najbolje pokazuju prošlogodišnji rezultati prema kojima je nastavljen trend pada broja pismovnih pošiljaka i rasta broja paketnih pošiljaka. U 2023. pismovnih je pošiljaka bilo 4,5 posto manje nego u prethodnoj godini, a broj paketa povećan je za 20 posto. Paketno poslovanje svake godine obara rekorde, pa je tako 2023. Hrvatska pošta uručila više od 15 milijuna paketa – naglašava Čulo. Takve brojke nemoguće je odraditi bez nove tehnologije i automatiziranih sustava. Kad je u pitanju uspješno svladavanje izazova, upravo se tehnologija prometnula u ključan aspekt transformacije, tvrdi prvi čovjek HP-a.

– Ulaganjima u novu infrastrukturu Hrvatske pošte značajno smo proširili kapacitete, a digitaliziranjem poslovanja te uvođenjem automatizacije ubrzali smo naše operativne procese. Naš Nacionalni skladišno-sortirni centar može dnevno obraditi i više od 100 tisuća paketa, što je do prije par godina bilo nezamislivo. Novom infrastrukturom otvorili smo i brojne suradnje s velikim domaćim i međunarodnim e-trgovinama. Zahvaljujući tehnologiji uspješno se nosimo s rastom internetske prodaje zbog koje svake godine obaramo nove rekorde – kaže Čulo.

Prošle godine HP je predstavio novu korporativnu strategiju do 2025. sa pogledom na 2030., a na njenim temeljima vodstvo kompanije nastavlja transformaciju Pošte u modernu i održivu tvrtku koja je tržišni lider. Kako naglašava Čulo, poštanski sektor u 2024. godini očekuje nastavak rasta paketnog poslovanja. – Uz nastavak širenja našeg ‘zelenog‘ voznog parka, koji je već najveći u Hrvatskoj, radimo na uvođenju naprednih digitalnih alata koji će omogućiti korisnicima veću kontrolu i transparentnost nad njihovim pošiljkama. U skladu s novom strategijom već radimo na dvadesetak projekata iz novog ciklusa koje ćemo završiti u sljedeće dvije godine. Nastavit ćemo sa snažnom digitalizacijom, a velik potencijal vidimo u digitalizaciji računa i obavijesti poslovnih korisnika koje građani za sad još uvijek primaju u papirnatom obliku – ocjenjuje Čulo.

Osim toga, veliku priliku za razvoj HP vidi u logistici koja se veže na rast paketnog poslovanja. – Naime, na domaćem tržištu nedostaje specijaliziranih skladišta koja se bave isključivo brzim segmentom logistike. E-trgovina u zadnjih nekoliko godina ima sve veći utjecaj na maloprodaju, a fokus se s maloprodajnog mjesta prebacio na distribucijske centre koji su postali važna karika za poboljšanje kvalitete usluge. U tom smislu mogu najaviti kako ćemo ove godine prvi na domaćem tržištu ponuditi uslugu automatiziranoga skladišnog sustava. Zbog sve većih potreba krenuli smo u novu investiciju u visoko regalno skladište, a sustav koji se temelji na korištenju robota za ispunjavanje narudžba time će postati dijelom rastućeg broja logističkih usluga koje Pošta nudi svojim partnerima i poslovnim korisnicima – kaže Čulo.

Dodatno povećanje plaća

Dodaje kako će HP automatizacijom skladišta optimizirati operativne procese, stvoriti dodatne kapacitete te ubrzati obradu robe, i, ono najbitnije, poslovnim korisnicima ponuditi jedinstvenu uslugu na domaćem tržištu. Automatizacija poslovnih procesa trebala bi donekle ublažiti problem nedostatka i fluktuacije radne snage koji se pretvorio u dugoročni izazov koji snažno utječe na čitavo gospodarstvo. Ivan Čulo kaže kako je zbog toga u 2024. Pošta nastavila s povećanjem plaća radnicima.

– U ožujku smo proveli posljednju fazu 25-postotnog povećanja plaća, i to za sve radnike. Podsjećam kako smo 2022. već povećali plaće za 20 posto za 8000 radnika na operativnim radnim mjestima. Uvedena je dodatna nagrada od 1200 eura za poštare i vozače koji u tvrtki ostanu do kraja godine, a koji su u sustavu najkasnije od lipnja. Upravo smo za ta radna mjesta detektirali najveću fluktuaciju i potrebu za zapošljavanjem, stoga je ova nagrada još jedan način na koji zadržavamo postojeće i privlačimo nove radnike. Osim značajnog povećanja plaća, investiramo u poboljšanje radnih uvjeta kroz modernizaciju opreme i radnih procesa, što uključuje i uvođenje novih tehnologija koje olakšavaju rad operativnim radnicima. Upravo su poboljšanje materijalnih prava radnika te poticanje ugodnog radnog okruženja kroz izgradnju pozitivne kompanijske kulture najbolji odgovori na izazove tržišta rada – smatra Čulo.

U posljednjih 14 godina Dan velikih planova postao je zaštitnim znakom Liderovih konferencija. Do sada je okupio oko 5300 sudionika i 270 govornika, mahom industrijskih lidera, makroekonomskih stručnjaka te čelnika iz političkog i javnog života. Konferencija je stekla status političko-ekonomskog ‘must be‘ događaja. Svoj status potvrdit će i ove godine programom i izborom govornika, mahom predvodnika raznih industrija u Hrvatskoj, svjetskih makroekonomista, predstavnika javnog sektora i državnih institucija. Od njih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2025. godini, kako se suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 16. Danu velikih planova koji se održava 18. rujna u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb.

22. kolovoz 2024 12:37