Konferencije i edukacije
StoryEditor

Deepak Bagla: Indija će biti partner Hrvatskoj na globalnom tržištu

21. Rujan 2022.
14. konferencija Dan velikih planova, Deepak Baglafoto Rene Karaman

Piše: Anamarija Mujanović

Digitalizacija, održivost, zelena tranzicija i snažni ljudski resursi samo su neke od stavki koje guraju ekonomiju naprijed. To je potvrdio i govor direktora agencije Invest India Deepaka Bagle na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova.

Govoreći o promjenama i globalnim trendovima Bagla je prikazao fotografije indijske infrastrukture koje su nastale prije samo devet godina te fotografije istih mjesta samo pet godina kasnije. Razlike su itekako vidljive, a činjenicu da Indija ima prvu 'zelenu industrijsku revoluciju' dokazuje i jedna od najvećih zračnih luka Indije koja je 100 posto održiva te koristi isključivo solarnu energiju. Promjena i napredak ključne su riječi govora direktora Invest India. 

Bagla je dao pregled i ekonomije, stanovništva, ali i politike kao tri ključna pokretača države. Procjenjuje se da će uskoro više od 21 posto svjetske radne snage dolaziti upravo iz ove države koja, kako je potvrdio Bagla, sadrži sve moguće religije na svijetu te ima ukupno 21 službeni jezik. Upravo zato je Indiju opisao kao zemlju 'slobode i demokracije', a potvrdio je i da imaju 912 milijuna registriranih glasača.

- Indija ima najotvoreniju i jednu od najbrže rastućih ekonomija u svijetu - rekao je Bagla dodajući da upravo oni imaju više od 78 tisuća startupova te 106 jednoroga, a napomenuo je i kako startupovi u samo šest mjeseci od pokretanja mogu doći do kategorije jednoroga. Ukupna vrijednost istih iznosi oko 340 milijarde dolara. 

Liderova 14. konferencija Dan velikih planova tako je potvrdila suradnju između Hrvatske i Indije posebno sa startupovima. Digitalna platforma India-Croatia Startup Bridge omogućit će rast u hrvatskog gospodarstva, a promjene bi se trebale osjetiti u područjima farmacije, turizma, obnovljive energije, a svakako će se raditi i na poboljšanju i održivosti infrastrukture. 

India Invest će, prema riječima Bagle, hrvatskim tvrtkama nastojati pomoći da što lakše pristupe tržištu te da se i same globalno postave i postignu digitalnu i zelenu tranziciju te da startup scena koja je u Hrvatskoj uistinu snažna bude još snažnija i naprednija. 

19. travanj 2024 19:25