Konferencije i edukacije
StoryEditor

Konferencija Održive financije: Nefinancijsko izvještavanje preimenovat će se u informacije o održivosti

08. Lipanj 2022.
Stjepan Čurajfoto Lider Media

Od 2018. godine, nefinancijsko izvještavanje postalo je obveza svih velikih kompanija, a od 2024. to postaje obveza i za male i srednje te sve financijske institucije i kompanije. Bit će to ključan preduvjet za financiranje projekata i poslovanje u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Održivo financiranje koje razmatra okolišne, društvene i upravljačke čimbenike (ESG) prilikom donošenja odluka o ulaganju, no to nije još jedna administrativna 'kvačica', već benchmark poslovanja za dobrobit ne samo okoliša i društva, već i za dugoročnu otpornost. I nema alternative.

Kako je u uvodnom dijelu Liderove konferencije Održive financije istaknuo Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, na ovoj se konferenciji ima mnogo toga za naučiti od onih koji su već duboko ušli u ovu tematiku. Opisao je svoj nedavni posjet tvornicama Vetropack Straža, Stražaplastika i OMCO u Humu na Sutli čije je krovove tvornica i automobile zaposlenika nedavno oštetila velika tuča.

- Izgledalo mi je kao pretjerivanje, ali kad su mi pokazali što je sve napravila tuča, čovjek zaključi da nemamo alternativu nego da čuvamo okoliš. Nadam se da ćemo se u odlukama u poslovnoj i razvojnoj politici sjetiti i ovog dijela o održivosti - rekao je Šajatović.

image

Miodrag Šajatović

foto Lider Media

Klimatske promjene se, priznali ih mi ili ne, događaju, dodao je Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija. S obzirom na ciljeve Europske unije da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent, o održivim financijama se već dugo govori, no sada se želi se poboljšati informiranje, standardiziranje te uvesti reda da 'svi igraju po istim pravilima', naglasio je Čuraj.

- S time dolazi i promjena u nazivu. Nefinancijsko izvještavanje više se neće tako zvati, nego će to biti informacije o održivosti - rekao je državni tajnik, a povećat će se i krug obveznika izvješćivanja.

Zato će današnja konferencija dati odgovore na ključna pitanja koja tvrtke vode u smjeru održivog razvoja poštujući sve aktualne uredbe, direktive i smjernice.

26. travanj 2024 21:26