Konferencije i edukacije
StoryEditor

Rogović Lekić: Vidljiv je porast interesa za osiguranjem od kibernetičkog rizika

08. Srpanj 2024.

Pripreme za najuzbudljiviji gospodarski dan u ovoj godini, tradicionalni Liderov skup Dan velikih planova, koji će se 18. rujna održati u Zagrebu u punom su jeku. Važnost ovakvog skupa za čelne ljude domaćeg gospodarstva sve je veća jer izazova s kojima se suočavaju, nažalost, još uvijek ne nedostaje. Naime, iako je inflacija koja je rezultirala snažnim skokom cijena materijala donekle zauzdana, a središnje banke najavljuju pojeftinjenje kapitala, to ne znači da makroekonomsko okruženje nudi ‘mirnu plovidbu‘. Prerađivačka industrija još se oporavlja od poremećaja dobavnih lanaca, a geopolitičkih rizika u svijetu koji prijete destabilizacijom cijelih regija još je više nego prije godinu dana. K tome, nedostatak radne snage više nije akutan, već kronični problem gospodarstva.

U tom kontekstu, Liderov Dan velikih planova zasigurno će, kao i svake godine, pružiti zanimljive osvrte na aktualno gospodarsko stanje te prognoze i predviđanja za iduću godinu iz perspektive čelnih ljudi najvažnijih domaćih kompanija. Među njima će biti i Iva Rogović Lekić, izvršna direktorica Marsh McLennan Hrvatska koja će se osvrnuti na stanje u osiguravateljnoj industriji. Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), u 2023. ukupna naplaćena premija iznosila je 1,7 milijardi eura, od čega se 300 milijuna eura (18,4 posto) odnosi na premiju životnih osiguranja, a 1,4 milijardi eura (81,6 posto) na premiju neživotnih osiguranja.

Svijest o upravljanju rizicima

Na godišnjoj se razini ukupna naplaćena premija u cijeloj 2023. povećala za 7,1 posto, pri čemu je rast premije neživotnih osiguranja iznosio 13,8 posto, dok se premija u životnog osiguranja smanjila za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. – Očekujemo da će se trend rasta i dalje nastaviti s obzirom da se sve više povećava svijest o prisutnosti i važnosti upravljanja rizicima, domaće tržište osiguranja sve je otvorenije za nove proizvode – ističe Rogović Lekić.

Što se tiče kretanja u Europi, podaci Marsh Global Insurance Market Indeksa pokazuju kako premijske stope osiguranja rastu sporijim tempom, odnosno u prvom tromjesečju 2024. došlo je do povećanja od tri posto. – Ako pogledamo kretnja prema linijama osiguranja, vidjet ćemo kako su stope osiguranja imovine nastavile rasti, došlo je do porasta od pet posto, u usporedbi s povećanjem od sedam posto u prethodnom tromjesečju.  Podaci za prvo tromjesečje također pokazuju kako su stope premije osiguranja od odgovornosti povećane za pet posto, dok što se tiče stopa premijskog osiguranja financijskih i profesionalnih linija u Europi, zbog povećanja konkurencije došlo je do smanjenja od sedam posto. Povećanje konkurencije i kapaciteta posebno se odnosi na linije osiguranja od odgovornosti direktora i članova uprave – ističe čelnica ovdašnje podružnice Marsh McLennana. 

Kako dodaje, unatoč još uvijek tradicionalnoj strukturi vrste osiguranja u Hrvatskoj (više od polovice premije odnosi se na osiguranje motornih vozila), raduje što je unatrag zadnjih nekoliko godina vidljiv porast interesa za financijskim vrstama osiguranja, poput osiguranja od kibernetičkog rizika te osiguranja od menadžerske odgovornosti, što i je u skladu sa suvremenim potrebama i trendovima u gospodarstvu.

U Hrvatskoj i dalje postoji percepcija osiguranja kao dodatnog troška, a ne investicije u ‘miran san‘. Iva Rogović Lekić kaže kako, općenito govoreći, menadžment kompanija često ima svijest o važnosti osiguranja prijenosa rizika u poslovanju. – Pitanje je kupuju li osiguranje ili ne, bez obzira na tu svjesnost. Osiguranje može pružiti zaštitu od nepredvidivih štetnih događaja i pomoći u očuvanju financijske stabilnosti kompanije. Mnoge kompanije imaju odgovarajuće osiguranje kako bi zaštitile svoje poslovanje od potencijalnih gubitaka i osigurale kontinuitet poslovanja, dok se neke odlučuju da određene rizike zadržavaju u vlastitoj retenciji i mišljenja su još uvijek da je to trošak, a ne investicija. Trenutak svjesnosti o važnosti da je osiguranje investicija, a ne trošak se događa uglavnom kada nastane šteta koja višestruko premašuje premiju osiguranja da je ono bilo na vrijeme ugovoreno. Sve se na kraju svodi na novac ili koliko vas nešto košta da ugovorite, a koliko bi bas koštalo ako to ne biste ugovorili i koliko bi katastrofalne bile posljedice te jeste li se spremni s njima nositi i izložiti poslovanje kompanije kojom upravljate – naglašava Rogović Lekić.

Čuvanje bilance

Ono što je bitno napomenuti jest da u Hrvatskoj mnogi menadžeri imaju znanja o osiguranju i sami ugovaraju svoje police. - Međutim, na taj način oni u potpunosti odgovaraju za eventualne posljedice neadekvatno ugovorenih pokrića i eventualnu neisplatu osigurnine, a što onda ima direktan utjecaj na bilancu društva kojim upravljaju. Ugovaranjem osiguranja posredstvom brokera kompanije čuvaju svoju bilancu – smatra Rogović Lekić. Iako je u Hrvatskoj ugovaranje putem posrednika u osiguranju i reosiguranju sve češće jer se tako odgovornosti za adekvatna pokrića prebacuju na brokera koji za svoju uslugu jamči financijski, još uvijek nismo dostigli razinu međunarodnih tržišta gdje je više od 90 posto osiguravateljnog tržišta pokriveno brokerima i gdje je nezamislivo da pravna osoba sama i bez angažmana brokera ugovara svoje osigurateljno pokriće.

U posljednjih 14 godina Dan velikih planova postao je zaštitnim znakom Liderovih konferencija. Do sada je okupio oko 5300 sudionika i 270 govornika, mahom industrijskih lidera, makroekonomskih stručnjaka te čelnika iz političkog i javnog života. Konferencija je stekla status političko-ekonomskog ‘must be‘ događaja. Svoj status potvrdit će i ove godine programom i izborom govornika, mahom predvodnika raznih industrija u Hrvatskoj, svjetskih makroekonomista, predstavnika javnog sektora i državnih institucija. Od njih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2025. godini, kako se suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 16. Danu velikih planova koji se održava 18. rujna u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb.

22. kolovoz 2024 18:36