Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart cities: Kako Bjelovar želi postati održiva wellness turistička destinacija

10. Ožujak 2023.
Bjelovar, Hrvatskafoto Shutterstock

Ranije ovog mjeseca osvanula je vijest da je Grad Bjelovar prijavio svoj projekt Termi za financiranje iz fondova Europske unije. Projekt vrijedan nešto više od 38,5 milijuna eura ima za cilj povećati atraktivnost održive wellness turističke destinacije u gradu, jačanje turističke ponude i na kraju privlačenje što većeg broja turista.

Provedene bi aktivnosti trebale rezultirati izgradnjom termalnog kompleksa u skladu s DNSH načelima te fotonaponskom elektranom za proizvodnju vlastite električne energije što bi trajno smanjilo emisije CO2 za nešto više od 67 posto.

Detalje projekta na svom je Facebook profilu objavio gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji će 28. ožujka sudjelovati na Liderovoj konferenciji Smart cities gdje će predstaviti Bjelovar kao suvremen grad koji se razvija u smjeru novih tehnologija, prati trendove i želi biti lider regije.

‒ U samo nekoliko godina Grad Bjelovar napravio je ogroman iskorak baš u dijelu digitalizacije te većinu svojih usluga digitalizirao, kao i procese unutar Gradske uprave. Samim time, omogućeno je brže i učinkovitije funkcioniranje službenika i sama komunikacija s građanima ‒ potvrdili su iz Grada.

Kako navode, svojim građanima pružaju niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama te uvid u funkcioniranje Grada. Spomenuli su svakako i Platformu Otvoreni grad, ali i Transparento, besplatnu aplikaciju koja omogućuje građanima da na jednostavan način pretražuju isplate iz proračuna Grada i na taj način imaju uvid u korištenje javnog novca svih poreznih obveznika. 

‒ Putem aplikacije se mogu vidjeti sve isplate prema svim subjektima uključujući isplate prema fizičkim i pravnim osobama, sve isplate prema službenicima bruto plaća, dnevnice i ostala materijalna prava. Aplikacija Transparento dio je projekta Grad Bjelovar - najtransparentniji grad u Hrvatskoj s kojom se želi postići najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti korupciju ‒ objasnili su.

Spomenuli su naravno i Financijske kartice, online servis koji građanima omogućuje brzi uvid u financijsko stanje njihovih obaveza prema Gradu, SIG sustav informiranja građana te Digitalne obrasce kao servis koji građanima omogućuje da digitalnim putem podnesu zahtjev prema Gradu.

Više o projektima u Bjelovaru možete saznati na konferenciji Smart cities na Zagrebačkom velesajmu gdje će sudjelovati čelnici brojnih hrvatskih gradova. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu.

19. travanj 2024 02:10