Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart Cities: Kako Zaprešić brine o kvaliteti zraka u gradu?

22. Veljača 2024.
Zaprešić

Kada je riječ o planiranju gradova i kako će oni u budućnosti izgledati, nedavno provedeno hrvatsko-slovensko antropološko istraživanje naziva Urbane budućnosti pokazalo je da se u Hrvatskoj jako malo razmišlja o budućnosti te da Hrvati ne mogu zamisliti daleku budućnost svojih gradova. Iznenađujući su to podaci s obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj prema administrativnoj podjeli postoji 128 gradova te da više od polovice stanovnika Hrvatske živi u gradovima, pri tome ih najviše živi u četiri najveća hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Također, svugdje se razvija poduzetništvo i pokreću se ‘smart cities‘ inicijative, no ispada da građani nisu povezani s tim idejama o gradu.

Kako bi građani sudjelovali u razvoju svojih gradova, aktivno promišljali o smjeru tog razvoja te da bi naposljetku život u gradu svim stanovnicima bio ugodniji, ključno je da građani znaju, ali i da vide konkretne pomake koje pametna rješenja u gradovima donose u njihov svakodnevni život.

Jedan od hrvatskih gradova koji u idućem razdoblju svojim građanima nastoji poboljšati život kroz pametna rješenja je i Zaprešić. Ovaj drugi najveći grad Hrvatskog zagorja tako, primjerice, do ljeta ove godine planira postaljanje brze punionice za električna vozila kod zgrade Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, koje će se postaviti financiranjem HEP-a.

Čeka se sufinanciranje

Nadalje, u planu je i postavljanje mjerača kvalitete zraka na Trgu žrtava fašizma, a mislilo se i na najmlađe sugrađane, pa će senzori za praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima biti postavljeni u novom objektu Dječjeg vrtića Maslačak. Naime, Zaprešić je prvi grad u regiji koji je postavio senzore za praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima u sve sobe i učionice vrtića i osnovnih škola.

A osim praćenja kvalitete zraka u gradu, što je jedan od najvažnijih čimbenika zdravog i kvalitetnog života u gradovima, Zaprešić će pametnim rješenjima unaprijediti i prometovanje gradom. Na ulicama će uskoro biti postavljene kamere za nadzor prometa te dvije kamere za detekciju prometnih prekršaja.

Kako pojašnjavaju iz gradske uprave Grada Zaprešića, navedeni pametni projekti prijavljeni su za financiranje putem Fonda za zaštitu okoliša. Trenutno čekaju rezultate natječaja za njihovo sufinanciranje.

image

Željko Turk

foto Ratko Mavar
O najnovijim i budućim projektima Grada Zaprešića te njihovoj implementaciji u svakodnevni život građana možete čuti na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja će se održati u srijedu, 20. ožujka 2024., ove godine na novoj lokaciji – u zagrebačkom hotelu Westin.

Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, među njima i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, ujedno i predsjednik Udruge gradova. Turk će sudjelovati u panel-raspravi o inovacijama održivih gradova.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

26. travanj 2024 11:28