Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart cities: Kako Zlatar razvija kulturu i svijest o održivom razvoju?

15. Ožujak 2023.

Prošle se godine među pet najboljih malih gradova u kategoriji Smart City između ostalih našao i grad Zlatar koji, kako tvrde, konkurira brojem punionica za električna vozila i udjelom energetski učinkovite rasvjete s javnim rasvjetnim tijelima od 80 posto, stopom odvojeno sakupljenog otpada od 23,8 posto te dostignutim indeksom digitalne spreme gradske uprave od 27 posto.

Grad koji se ističe naprednom digitalnom i zelenom tranzicijom u toku sljedeće godine planira započeti i s projektom postavljanja kamera na javnim površinama, što će ujedno biti i osnova za buduće projekte u segmentu pametnog grada, kako bi se smanjilo stvaranje štete na javnoj imovini i nastanak nelegalnih odlagališta otpada.

– Planira se uvođenje i SMART parkinga koji će omogućiti olakšani pronalazak i plaćanje parking mjesta za građane, smanjenje nepropisno parkiranih vozila, manje gužve i veću protočnost prometnica, smanjenje emisije CO2 i razvoj SMART parka koji obuhvaća off-on igre za djecu, postavljanje pametnih spravi za vježbanje i postavljanje pametne rasvjete – priopćili su iz Grada.

Nadalje, za kvalitetan razvoj civilnog društva uspostavit će se, tvrde, Platforma za udruge koja će omogućiti brzu i učinkovitu komunikaciju, umrežavanje sadržaja i nova partnerstva te digitaliziran proces prijave projekata i izvještavanja. U planu je i redizajn mrežne stranice za građane kao i razvoj e-usluga kojima se planira izraditi i prilagoditi nova platforma za građane s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva građana.

– Na novoj gradskoj platformi bit će implementirane podstranice za udruge, poduzetnike i aktere ruralnog turizma kao i WebGIS preglednik. Geografski informacijski sustav (GIS) će omogućiti građanima i gradskoj upravi jednostavno selektiranje i filtriranje prostornih podataka na kartografskoj podlozi i transparentno upravljanje javnim vlasništvom – navode dodajući da će se razvojem digitalne platforme za poduzetnike (podstranice) osigurati digitalno mjesto za informiranje i komunikaciju s poduzetnicima na jednom mjestu unutar gradske platforme, a na taj će se način omogućiti  objedinjeno informiranje i oglašavanje poduzetnika te jednostavnija komunikacija između poduzetnika i gradske uprave.

Još jedan od planiranih projekata je umrežavanje aktera ruralnog turizma i stvaranje novih potencijala te digitalizacija i označavanje biciklističkih i planinarskih staza na Ivanščici. Također se planira postavljanje edukacijskih panela kojim će se pružiti upute o ispravnom odlaganju otpada te različite prednosti ‘zero waste‘ pokreta za zdravlje. Paneli će putem QR kodova omogućiti stanovnicima i skupljanje bodova za nagradu ‘Za Zeleni Zlatar‘. Krajnji cilj projekta je razviti kulturu i svijest o održivom razvoju i doprinosu svakog pojedinačnog građanina.

U proteklih par godina je Zlatar, u nastojanju da ide u korak s vremenom i sveprisutnom digitalizacijom usvojio Strategiju razvoja pametnog grada, a uveli su i aplikaciju ‘Na dlanu‘ kojom je omogućeno lakše i brže prijavljivanje komunalnih problema. Kao jedne od najvažnijih projekata navode i projekt modernizacije sustava javne rasvjete te suradnju s HEP-om u kojoj su realizirali postavljanje punionice za električna vozila.

Detalje o provedenim projektima te o projektima koji će se tek realizirati možete saznati na devetoj Liderovoj konferenciji Smart cities 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu. Na konferenciji će uz predstavnike drugih hrvatskih gradova sudjelovati i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek. Broj mjesta je ograničen pa osigurajte svoje mjesto na vrijeme kroz prijavu.

23. travanj 2024 15:36