Konferencije i edukacije
StoryEditor

Što čini Samobor i Svetu Nedelju najpoželjnijim gradovima za život, ali i biznis

01. Travanj 2022.
Samobor i Sveta Nedelja

Posljenjih godina Samobor uz svoju bogatu kulturnu i turističku ponudu marljivo radi i na osiguravanju kvalitete života za svoje stanovnike, što potvrđuju i brojke o povećanom broju doseljenih. Zahvaljujući dobrom okruženju za rast i razvoj djece, ulaganjima u obrazovanje, gospodarstvo, kulturu i sport, Samobor je među najpoželjnijim gradovima za život u Hrvatskoj, a tomu pozitivno pridonosi i činjenica da nemaju prirez. Uza sve to Samobor se priključio i smart cities pokretu implementirajući brojna pametna rješenja za građane, ali i posjetitelje.

Posjetitelji grada prilikom razgledavanja i uživanja u kremšnitama na svim javnim lokacijama imaju dostupnu besplatnu WiFi mrežu, a isprazne li im se mobiteli od fotografiranja znamenitosti imaju mogućnost napuniti ih na energetski neovisnim pametim klupama. Pametna rješenja u Samoboru su i solarne autobusne stanice također s mogućnošću za punjenje mobitela i tableta te korištenje Wi-Fi mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom. Kako navode iz Samobora, riječ je o hrvatskom proizvodu koji je inovacija na polju očuvanja okoliša i povećanja kvalitete života.

No, možda i najzanimljivije pametno rješenje jest jedinstveni projekt cikloservisne stanice, tzv. bike self service, koji posjetiteljima na dva kotača omogućuje samostalan popravak bicikala.

image

Petra Škrobot

foto Samobor.hr
To su samo neka od pametnih rješenja uz koje Samobor nastoji razvijati zelenu infrastrukturu, fokusira se na korištenje obnovljivih izvora energije, razvoj ekološke poljoprivrede, energetsku obnovu zgrada te ulaganje u održiva i ekološki prihvatljiva rješenja. Također, proračun im je potpuno transparentan. O svemu tomu govorit će gradonačelnica Samobora Petra Škrobot na Liderovoj konferenciji Smart Cities.

Istim koracima ide i susjedna Sveta Nedelja, jedan je od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj čije najnovije pametno rješenje uključuje pametnu javnu rasvjetu, uz mjerenje kvalitete zraka, buke u prometu i prolaznosti pješaka. Također, prije dvije godine Sveta Nedelja postavila je sigurnosna osvjetljenja i signalizacije za pametne i sigurne pješačke prijelaze. Osim pametnih prometnih rješenja, Sveta Nedelja se može pohvaliti transparentnim gradskim proračunom i plaćanjem javnih usluga kriptovalutama.

image

Dario Zurovec

U izboru najboljih gradova portala Gradonačelnik.hr, Sveta Nedelja već četiri godine uzastopno nosi naslov najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo u Hrvatskoj, a prošle su godine ušli i u finale u kategoriji kvalitete života. Stoga će gradonačelnik Dario Zurovec na Liderovoj konferenciji govoriti o otvorenom gradu, jedinstvenom informatičkom rješenju, web platformi koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje te uvid u financije grada. Objasnit će i procese digitalizacije u javnim službama te navesti aplikacije i sva pametna rješenja koje je Sveta Nedelja do sada uvela.

Konferencija će se održati u srijedu, 6. travnja 2022., uživo na Zagrebačkom velesajmu, gdje će čelni ljudi hrvatskih gradova predstaviti nove pametne projekte, otvorene natječaje i buduće planove. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu.

14. travanj 2024 02:32